Najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori saopštili su, na konferenciji NKT-a, direktor IJZ Boban Mugoša i direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

Mugoša je rekao da je registrovano 128 novih slučajeva. Prijavljano je i pet smrtnih slučajeva.

Ukupno 3558 aktivnih slučajeva. Navode da će u Njemačku poslati više od hiljadu uzoraka, kako bi skratili vrijeme čekanja rezultata.

Deset štićenika Doma za stare u Risnu pozitivno

Na konferenciji je saopštenu da su registrovani i prvi slučajevi u Domu za stare u Risnu.

Inficirano je deset štićenika Doma za stare u Risnu, šest je u bolnici, a četiri će biti hospitalizovana tokom dana. Zaraženo je i sedam zaposlenih.

579 kovid krevet imamo ukupno u Crnoj Gori. Ukupno je hospitalizovano 311 pacijenata.

“17 bolničkih transportnih kola, 20 kola Domova zdravlja. Ukupno 37 vozila za transport kovid pacijenata”, kazao je Kavarić. Navodi da imao 260 respiratora u bolnicama.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić saopštio je da se u Kliničkom centru liječe 52 Kovid pacijenta, u Baru 31, Beranama 57, Nikšiću 63, bolnici u Brezoviku 48, u privatnoj bolnici “Kodra” tri pacijenta, Pljevljima 25, Bijelom Polju 30 Kovid pacijenata.

U Kliničkom je 36 radnika pozitivno.

Situacija izuzetno složena, mjere nijesmo donijeli lako

Na pitanje u vezi sa negodovanjem ugostitelja, Mugoša je kazao da mjere nijesu donijete tek tako i lako. Navodi da je situacija u Crnoj Gori izuzetno složena.

Mugoša strahuje da će situacija biti još gora. Kaže da najnovija istraživanja ukazuju da najveći rizik predstavalju upravo kafići i restorani.

“Očekivao sam veće razumijevanje uogstitelja”, kaže Mugoša. Moli ugostitelje, koji su nešto zaradili, da i oni pomognu zaposlenima.

Ako budemo poštovali mjere imaćemo smanjenje broja inficiranih za 15 dana

Odgovarajući na pitanje da li će naš zdravstveni sistem moći da izdrži ovakav trend obolijevanja, Mugoša je rekao da ukoliko budemo poštovali mjere možemo očekivati pad broja inficiranih za 15 dana, a time i popuštanje mjera.

Kada je posrijedi najavljeni početak školske godine Mugoša navodi da rizik postoji u sredinama đe je velika lokalna transmisija, ali su kaže i svjesni da đeca od marta ne idu u školu. Đeca će, objašnjava, biti u kontrolisanom okruženju.

“Brine, međutim, vrijeme koje đeca provode mimo škole”, naglašava Mugoša.

Kavarić je rekao da đeca imaju 44 odsto manje šansi da dobiju koronavirus.

Kavarić uvjerava da je sistem spreman ukoliko se pojavi veći broj inficiranih, te da su, u zavisnosti od situacije, spremni za otvaranje novih kovid centara.

Nijesu funkcionisali kontrolni mehanizmi

Mugoša, uz konstataciju da je zdravstveni sistem uradio sve kako treba, podsjeća da se nije poštovalo ono što su svakodnevno ponavljali kada je posrijedi rizik koji nose masovna okupljanja.

Mugoša smatra da kontrolni mehanizmi nijesu funkcionisali, ali ne želi kaže da to obrazlaže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here