KAVARIĆ

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kaže da stanje u zdravstvenom sistemu nije alarmatno, te da su spremni za najteže okolnosti u borbi sa virusom korona.
Podsjeća da u zdravstvu ima oko 8.500 zaposlenih, koji su spremni da odgovore izazovu. Utiska je i da se ponašanje građana poboljšava.
Kavarić, za TVCG, podsjeća da je Dom zdravlja Podgorica samo 24. septembra imao čak 671 pacijenta u jednom danu, te da od tog dana bilježe pad broja pacijenata od 9 do 30 odsto.
“Nama je to značajano”, kaže Kavarić i dodao da pojačavaju kućno liječenje, na kojem je 1.021 pocijent.
U susret početku školske godine, Kavarić kaže da su spremni i za eventualno povećanje broja djece sa tekobama.
“Iskustva drugih država kažu da ne očekujemo toliko veći broj koji bi bio veći izazov za pedijatrijski dio sistema. Mi smo spremni, postoje određeni izazov” naveo je Kavarić i pozvao roditelje i djecu da poštuju mjere.
Nije odgovorio na pitanje da li je za to da 1. oktobra počne školska godina u Glavnom gradu, što kako je naveo treba da procijene epidemiolozi na dan početka škole.
Kaže i da sada u zdravstvenom sistemu imamo funkcionalnu integraciju, gdje svaki zaposleni zna koja mu je uloga i predstojeći zadaci.
“Mi ne možemo da vratimo pacijente iz Domova zdravlja i svi građani dobiju uslugu”, naveo je Kavarić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.
Udruženje ugostitelja Podgorice juče je zatražilo od NKT-a i Instituta za javno zdravlje da daju na dokazima utemeljeno obrazloženje za donošenje novih mjera kojima im se zabranjuje rad poslije 22 sata, jer će u protivnom pozvati sve članove i ugostitelje iz Crne Gore da ih ne poštuju.
Kavarić im odgovara da svako treba da radi svoj posao i da struka i nauka moraju biti podržane, te da zdravlje nema cijenu.
“Nadam se da će i predstvanici privrednika pažljivo sagledati sve mogućnosti obaveze, i izazove bilo kakvog ponašanjak koje mpože da dovede u opasnosto zdravlje pojedinaca ili čitavog naroda”, poručio je Kavarić.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here