Sve ovo lelekanje sad koje imaju, lelekanje po trgovima, sve ovo lelekanje jeste lelekanje da bi se zaštitio privatni interes, tim riječima lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović opisao je patriotski skup, održan u neđelju na Trgu nezavisnosti. Ponosno na tom skupu govorio je i nekadašnji predsjednik mladih LSCG i crnogorski intelektualac Peđa Vušurović. Zato smo ga i pitali kako je doživio izjavu Abazovića.
”Pročitao sam izjavu gospodina Abazovića vezanu za skup od nedjelje, koji je za njega, kako sam vidio, bio lelekanje po trgovima u cilju zaštite, kako on kaže, privatnog interesa. Da sam vodio računa o privatnom interesu,  i umio da se bojim, ne bih toga dana niti bio dio onog veličanstvenog skupa, niti zasluživao da budem. Mnogo bitnije su one desetine hiljada ljudi na Trgu, a najbitnija ona mladost svih vjera i nacija stopljena u jedno svojim građanskim duhom, pod istom zastavom”, rekao je on.
Onda je Vušurović i direktno odgovorio Abazoviću:
”Koliko znam, leleče se za mrtvim, a mi smo se, bez žalosti ali ne i bez ogorčenja, sa radošću i vesela lica okupili oko onoga za šta vjerujemo da je – vječno! Vječno, kažem, iako je, možda i njegovim činjenjem, dovedeno u opasnost – oko nezavisne i građanske, viševjerske i višenacionalne Crne Gore svih”, navodi Vušurović.
Toga dana, kako nam je kazao, probao je da stvari i ljude, bez vrijeđanja i shodno činjenju, nazove pravim imenom i da, kako navodi, maske padnu. Stoga Abazoviću nije uputio nijednu uvredu, već mu je “bilo važno da na kraju obraćanja, kada je on u pianju, stoji upitnik”.
”No kad je već pomenuo privatne interese, sem onih za koje sam ubijeđen da mentorski određuju njegov politički pravac, i na njemu je odluka – na šta će staviti tačku, a đe će, bilo odgađanjem problema, bilo nedorečenošću, ostaviti tri tačke.
Ukoliko, po mom mišljenju, pogrešno procijeni i dovede u pitanje suverenitet i karakter crnogorskoga društva i države, i njene antifašističke temelje, bio toga svjestan ili izmanipulisan – svejedno je i po njega i po Crnu Goru – onda je, mislim, za očekivati da stavlja tačku na svoj politički ugled i karijeru. Iskreno vjerujem da mu privatni interes, mimo inata i lične osvete, makar u ovom trenutku, zbilja nije primaran.
Ako ove temeljne vrijednosti ugrozi, ako do toga zbilja dođe, sasvim sam siguran da nad njegovom političkom sudbinom neće biti ni leleka, ni naricanja.
Tugovaće se u najužem krugu, kako to u crnogorskoj politici obično i biva, bilo u tom trenutku u ovoj zemlji korone ili ne.
A mi ćemo, zarad istih interesa, i tad biti na crnogorskim trgovima, u odbrani istih vrijednosti, opet „krivi“ što mislimo da je Crna Gora – naša Crna Gora”, jasan je Vušurović.
Podsjećamo i kako je zvučalo, kako Dritan Abazović kaže, lelekanje na patriotskom skupu u Podgorici.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here