Pojedinci iz srpskog državnog vrha, pomognuti medijima koje kontrolišu, koriste svaku priliku da u Crnoj Gori stvaraju ili dižu tenzije, kako bi se pod izgovorom navodne ugroženosti Srba u Crnoj Gori, bavili našom državom tretirajući je isključivo kao unutrašnje političko pitanje Srbije, kazao je Andrija Nikolić, poslanik DPS-a.

“Zlurada retorika šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji u najnovijoj izjavi, po ko zna koji put, pokušava Crnogorce da predstavi kao Srbe koji su se odrekli svog identiteta, govori o tome da je u toku velika borba za ministarske fotelje u budućoj srpskoj vladi, i da je jedan od glavnih kriterijuma, ko grđe udari po Crnoj Gori i Crnogorcima. Kako drugačije protumačiti Dačićevu sugestiju novoj parlamentarnoj većini u Crnoj Gori, da je, kako reče, napokon kucnuo čas da se aktuelizuje pitanje dvojnog državljanstva, što je ništa drugo do novi pokušaj revitalizacije propale ideje Vojislava Koštunice iz vremena referenduma o nezavisnosti, da se jednom broju građana Srbije, zahvaljujući dodijeljenom crnogorskom državljanstvu, omogući da svoje biračko pravo, ostvaruju i u Crnoj Gori”, kazao je Nikolić.

Kad je o dvojnom državljanstvu riječ, Srbija i sad to radi tajno, kaže Nikolić, dodajući da oni koji imaju državljanstvo i Crne Gore i Srbije, neće moći biti poslanici ako se ne odreknu državljanstva Srbije.

Tako Dačić zamišlja put ka normalizaciji odnosa između Beograda i Podgorice, za čije je narušavanje, kako kaže, ključni krivac antisrpska politika bivše vlasti u Crnoj Gori.

“Računajući da oni kojima se obraća kratko pamte, namjerno zaboravlja da je on taj koji je početkom godine tražio da se “nepodobnim” Crnogorcima u Srbiji, zaprijeti protjerivanjem i oduzimanjem srpskog državljanstva. U zaborav su pale i izjave Patrijarha Irineja za kojeg su Crnogorci “isto što i Šumadinci i Vojvođani”, ili ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je javno pogazio Ustav Republike Srbije, kada je u rasističkom maniru saopštio kako se trudi “da u njegovom resoru ne bude Crnogoraca”, ističe Nikolić.

Prema njegovim riječima, umjesto da prvi čovjek diplomatije, države koja igra važnu ulogu u stabilnosti regiona, makar i kurtoazno izrazi žaljenje zbog neprimjerenih izjava na račun Crne Gore i Crnogoraca, te da mu to posluži kao platforma za normalizaciju odnosa između dvije države, Dačićevo javljanje je između ostalog, i u funkciji otpočinjanja kampanje za predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, gdje je cilj pretvoriti Crnogorce u manjinu u sopstvenoj državi, i udariti temelje srpskoj Crnoj Gori.

“Kad još uvijek aktuelni šef srpske diplomatije kaže da mu je smiješna izjava Predsjednika Crne Gore, da će se država, ukoliko bude napadnuta, braniti svim sredstvima, ako treba i u šumi, onda je to, uprkos insistiranju srpskih zvaničnika na teoriji o nepostojanju crnogorske nacije i navodno istom (srpskom) korijenu obje, samo pokazatelj koliko je Dačiću dalek i nerazumljiv mentalitet Crnogoraca”, zaključio je Nikolić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here