Tekovine antifašizma su legitimacija savremene Crne Gore, kazao je predsjednik Milo Đukanović u čestitki povodom svetog jevrejskog praznika Jom Kipura.

On je praznik čestitao predsjednici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nini Ofner Bokan i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

“Jom Kipur, praznik pomirenja, pokajanja i praštanja je podstrek milosrđu i uzvišenom osjećaju zajedništva s ljudima, što naši narodi s ponosom baštine kroz svu istoriju. Na tome je utemeljena i viševjekovna tradicija njegovanja multietničkog sklada u Crnoj Gori, po čemu je prepoznatljiva u regionu i u širem okruženju.

Ove univerzalne vrijednosti i tekovine antifašizma su legitimacija savremene Crne Gore, uvažene članice NATO, lidera u pregovaračkom procesu sa EU i važnog faktora regionalne stabilnosti, što je siguran okvir i za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Jevreja u našoj zemlji, i u ovom dijelu Evrope. Pripadnici Jevrejske zajednice, neodvojivi su dio svih naših zajedničkih dostignuća”, napisao je Đukanović.

Na tim osnovama, kako je rekao, moguće je odlučnije suprotstavljanje pojavama antisemitizma, asimilacije, ksenofobije, nacionalizma i svih sličnih pojava sa kojima se i danas Evropa i svijet suočavaju.

“Aktivne mjere na očuvanju i izgradnji mira, ostvarivanju održivog razvoja i njegovanju međuvjerskog i međunacionalnog dijaloga, kontinuirani su odgovor crnogorskih institucija na ovakve pojave. Kontinuitet takvog postupanja mora biti očuvan i u narednom periodu na svim adresama u Crnoj Gori. To je naš zajednički zadatak u čijem daljem uspješnom ostvarenju Jevrejska zajednica, kao i do sada, ostaje siguran oslonac. Uz srdačne pozdrave, želim da praznik provedete u blagostanju, okruženi najbližima”, zaključio je u čestitki Đukanović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here