Nema bojazni za efikasnost zdravstvenog sistema, što se pokazuje iz dana u dan, poručio je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković. On je na konferenciji za medije saopštio da su Berane i Nikšić trenutno dvije najugroženije opštine, kao i da će se sistem organizovati da bolnice u tim gradovima budu maksimalno rasterećene.

Kapaciteti u crnogorskim bolnicama trenutno su 540 Kovid kreveta, s tim što taj broj, kako je kazao Eraković, može da ide i dvostruko i trostruko.
“U Crnoj Gori postoji respektabilan broj respiratora i on je davno prešao brojku od 300, što je u poređenju sa bilo kojim drugim zdaravstveim sistemom nemjerljivo”, istakao je Eraković.
On je dodao da devet pacijenta su na različitim oblicima potpore ventilacije, od čega je samo jedan pacijent na mehaničnoj potpori, odnosno respiratoru.
“Poručujem građanima da poštuju mjere NKT. Od prvog trenutka poštovanje preporuka je jednako uspjeh. Mjere su jasne i one su donešene, a potpuno vam je jasno da li se one poštuju ili ne”, rekao je Eraković na konferenciji i zahvalio se građanima koji poštuju mjere.
U Crnoj Gori je hospitalizovan 171 Kovid-pacijent, od čega su 32 u KCCG.
U Klinici za infektivne bolesti je 16 pacijenata koji su stabilnog zdravstvenog stanja, u Internoj je 15 pacijenata, od čega su četiri životno ugrožena, a u Institutu za bolesti djece je jedno dijete koje je u pratnji sa majkom, rekao je Eraković.
U barskoj bolncii je na liječenju 18 pacijenata, od čega četiri u intenzivnoj njezi, dok se u Beranama liječi 35 osoba, od čega tri pacijenta sa težom kliničkom slikom.
U Nikšiću je na liječenju 46 pacijenata, od čega četiri osobe sa težom kliničkom slikom, dok je u bolnici Brezovik na liječenju 11 osoba.
U Kodri su tri pacijenta, u Pljevljima ih je 16, a u Bijelom Polju se liječi 10 pacijenata, dodao je direktor KCCG.
Na rezultate se čeka oko tri dana
Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić, kazao je da oko 1.300 uzoraka čeka PCR analizu.
Sve osobe koje čekaju rezulat testa treba da ostanu u svojim domovima dok ne dobiju rezultat, rekao je Begić. On je dodao da se trenutno na rezultat čeka oko tri dana.

Begić je poručio da rezultate u suzbijanju epidemije možemo postići jedino pridržavanjem propisanih mjera.
“Dokazali smo da možemo ovo oblijjeanje da suzbijemo i stvari vratimo pod kontrolu”, rekao je on.
Kao dobru stvar Begić je izdvojio to što više nema javnih okupljanja, ali je istakao da postoji mnogo drugih stvari koje nijesu po poropisima.
Na pitanje koje su mjere izvjesne nakon naglog povećanja broja oboljelih, on je rekao da su aktuelne najstrože mjere u regionu.
“Države okruženja se bore sa epidemijom sa znatno blažim mjerama. Sa epidemijom se možemo izboriti striknto se pridržavajući mjera”, smatra Begić.
Na pitanje koji su kriterijumi za pooštravanje mjera, Begić je naveo da ne želi da gubi nadu “da možemo da suzbijemo obolijevanju ako se budemo ponašali kako smo to činili u martu i aprilu”.
Berane i Nikšić najugroženiji
Eraković je saopštio da su trenutno dvije najugroženije opštine Berane i Nikšić.
“Organizovaćemo sistem da bolnice u tim gradvima budu maksimalno rasterećene. Danas je donešena odluka da bjelopoljska bolnica preuzme dio pacijenta iz Berana, čime se ide ka rasterećenju. Slične smo odluke donijeli i za nikšićku bolnicu, čije će pacijente preuzeti bolnica u Brezoviku”, naveo je on.

Rad se nastavlja u dvije smjene
Na pitanje novinara o ostavci mikrobiologa iz Instituta za javno zdravlje, Begić je kazao da pregovori sa njim traju od januara, kada je izrazio želju da napusti IJZ. Begić je dodao da je zbog epidemije ta odluka prolongirana i zahvalio se kolegi na 30 godina rada u toj ustanovi.
Pomoćnik direktora IJZ naveo je da u toj ustanovi rade tri molekularna biologa, te da se rad nastavlja u dvije smjene. Treći molekularni biolog je na usavršavanju.
Eraković je dodao da će KCGG pomoći IJZ sa kadrom ukoliko za tim bude bilo potrebe.
“Ozbiljan sistem kao što je naš mora voditi računa da se prilagodi situaciji u svakom trenutku”, naglasio je Eraković.
Djeca prioritet
“Direktne posljedice masovnih okupljenja možemo očekivati u narednih četiri do pet dana. Od tada do ppočetka školske godine imamo deset dana, u kojima moramo svojoj djeci obezbijediti bezbjedne uslove za odlazak u školu”, odgovorio je Begić na pitanje novinara o početku školske godine, koji je zakazan za 1. oktobar.
Begić je istakao da su djeca prioritet i da ne smije da bude drugačije.
“Problem nijesu odluke, već njihovo nepoštovanje”
Na pitanje da li je NKT odgovorno za trenutnu situaciju, Eraković je kazao da odluke tog tijela ni u jednom trenutku nijesu bile problem, već nepoštovanje istih.
“Odgovornost dominantno je na onima koji ne poštuju mjere, ili na onima koji ih na pravi način ne kontrolišu. Odluke su donesene u pravo vrijeme i na pravi način”, kazao je Erakvoić

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here