Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) od početak godine do kraja jula iznosio je 419,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlila 134 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u julu je iznosila 285,8 miliona, što je 18,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 6,3 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja”, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 13,9 miliona, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 120,1 milion eura.

“Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 126,7 miliona eura, što čini 30,2 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 51,6 miliona, a u preduzeća i banke 75,1 milion” pokazuju podaci.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 265,2 miliona, što je 53,2 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Vikend novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here