Bečić i Abazović su pobijedili zahvaljujući srpskom narodu u Crnoj Gori. Da nijesu, oni bi bili privjesak DPS-a. A time što su ušli u koaliciju sa Srbima, oni su pobjednici. Moraju da ostanu na talasu srpske pobjede – kazao je juče srpski istoričar i jedan od ideologa anticrnogorskog šovinizma Aleksandar Raković, blizak Demokratskom frontu.

“Tri koalicione strukture se razlikuju. Koalicija ZBCG ima jasan srpski karakter. Mir je naša nacija ima građanski karakter, ali većina ljudi tu su Srbi. A Crno na bijelo ima građanski kaarakter, tu ima crnogorskih separatista, oni su dominantni”.

Gostujući u emisiji jutjub kanala “HelmCast” on je kazao:

“Koalicija ZBCG izričito traži 66 odsto članova u vladi. To im pripada po izbornom rezultatu u odnosu na ove dvije druge koalicije. Demokrate dobijaju 24 odsto, Dritan Abazović 10 odsto. Kad imate takvu konstelaciju, onda imate vladu gdje Srbi čine većinu”.

Raković je rekao i da prema istraživanjima s kojima on rapolaže od marta ove godine u Crnoj Gori navodno Srba ima 36% od ukupne populacije.

Nada se da će na sljedećem popisu biti, ne samo manje Crnogoraca, nego i Bošnjaka.

On je, štaviše, izrazio očekivanja da će se oduzeti glasačko pravo Bošnjacima i Mislimanima “koji ne žive u Crnoj Gori”, takođe i Albancima iz Crne Gore. Kaže da će to “biti posao nove vlade”!

“Logično je očekivati da će broj Srba u Crnoj Gori porasti na preko 40% i da će oni postati najbrojnija nacija u Crnoj Gori”.

On je dodao da “u narednoj etapi”, “za nekih 5-6-7 godina”, kad Srbi potpuno preuzmu vlast u Crnoj Gori, treba realno očekivati da će se opozvati priznanje Kosova od strane Crne Gore.

Raković je kritikovao “istorijski sporazum” Krivokapić-Bečić-Abazović od 9. eptembra:

“Prinuđeni ste da napravite neke neprincipijelne kompromise. I evo, ovaj sporazum je jedan od takvih kompromisa. To je bio minimum da tri strane pokažu da imaju kapacitet za sporazum. E sad, pitanje je zašto u minimumu tih interesa nije bilo nekih tema. Na primjer, konkretno, teme o ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Morale su da budu korišćene drugačije formulacije. Drugo, pominjanje NATO pakta je suvišno, jer je jasno da se članstvo ne može opozvati za dogledno vrijeme. Konačno, fali formulacija o otpopljavanju odnosa sa Srbijom. I da nijesu pomenuli konkretno Srbiju, formulacija ‘otopljavanje odnosa sa susjedima’, mi bi znali, odnosila bi se na Srbiju”.

On se okomio na Srećka Crnogorca, koji se, naročito od glasila iz koncerna “Vijesti”, predstavlja kao glavni savjetnik i član ekspertskog tima Zdravka Krivokapića:

“Tu se, oko tog sporazuma, hvali jedan, da je njegovom zaslugom potpisan. Neki Srećko Crnogorac. Koga niko i ne poznaje. On se pojavio niotkuda. I kako se pojavio, takav je i sporazum”.

“Dakle, pojavljuje se čovjek koji se predstavlja kao lider opozicije, izvjesni Srećko Crnogorac, glavni savjetnik pobjednika na izborima porf. Krivokapića. Ali, on je prigrabio sebi da se tako izjašnjava. I prosto, niko za njega nikada nije znao, ni viđeo. Eto, bio je djelimično poznat, ali vrlo slabo, bez reference, bez biografije. Ne znamo njegovu radnu biografiju, akademsku, jer bi za nju znali da je on negdje objavio i saopštio. Njegovo samoispoljavanje nema pokriće u činjenicama. Kada ne znamo ljude, treba da ih provjerimo”, rekao je Raković, ne precizirajući ko treba da “provjeri” savjetnika Krivokapića.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here