Na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije Jabuka od jutros su ogromne gužve zato što se tursiti iz Srbije masovno vraćaju u matičnu zemlju, jer u 18 časova ističe rok da se vrate u zemlju ako ne žele da budu pod posebnim zdravstvenim nadzorom.

Zbog toga je ogroman broj srpskih turista pohrlio nazad u domovinu, kako ne bi morali da “potpadnu” pod nove mjere Kriznog štaba, koje su na vrijeme najavljene, pišu Tanjug i agencija Rina.

Velike gužve od jutros su na svim graničnim prelazima sa Crnom Gorom, oko 50 vozila čeka u koloni na Jabuci, a na Gostunu je tokom noći granicu prešlo pet autobusa sa srpskim putnicima i oko 1.000 automobila.

Na oba granična prelaza gužva je samo iz pravca Crne Gore, dok iz Srbije ka ovoj zemlji izađe tek poneki automobil.

Iako su na graničnim prelazima s Crnom Gorom gužve evidentirane od ranih jutarnjih sati, pravi haos očekuje se u periodu od 16 do 18 sati, a svi građani koji nakon toga pređu granicu biće pod posebnim, elektronskim zdravstvenim nadzorom narednih 10 dana.

Naime, građani Srbije koji od danas posle 18 časova uđu u zemlju biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom koji podrazumijeva da se u naredna 24 sata prijave na e-zdravlje.gov.rs i urade test samoprocjene na kovid 19, kazala je zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje ”Batut” u Srbiji, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona napominje da će povratnici iz inostranstva na graničnom prelazu dobiti uputstvo u pisanoj formi o proceduri nadzora i dodaje da je popunjavanje upitnika jednostavno i da se prijava može odštampati ili sačuvati kao potvrda da se građanin prijavio po ulasku u zemlju.

Kisić Tepavčević je naglasila da je isključivi cilj nadzora koji se uvodi nad građanima da se smanji vjerovatnoća prenosa virusa ukoliko se neko zarazio van Srbije, a ne da se bilo ko kažnjava ili da se evidentira ko je otišao van zemlje.

Kisić Tepavčević je kazala da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilnija i sa mnogo manjom učestalošću obolevanja od koronavirusa nego u većini zemalja, ali upozorava da to može da se vrlo brzo promijeni i da ne treba da se opuštaju.

Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here