UPOZORENJE DIREKTORATA ZA VANREDNE SITUACIJE:
Na osnovu informacije Zavoda za hidrometeorologu i seizmologiju, sjutra te tokom noći između petka na subotu i u subotu prije podne, očekuje se jak vjetar u centralnim i južnim predjelima Crne Gore. Ova situacija će, zajedno sa visokim temperaturama usloviti vrlo visok indeks opasnosti od požara, prvenstveno na širem području Podgorice, Danilovgrada i na primorju, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije.

“Direktorat za vanredne situacije MUP-a apeluje na građane da iskažu visok stepen odgovornosti u odnosu na najavljenu situaciju i da poštuju mjere i naredbe nadležnih organa o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru. U tom kontekstu, svi subjekti u sistemu zaštite i spašavanja preduzeće sve neophodne preventivne mjere i radnje kako bi se rizik od požara za naredni period sveo na minimum”, navodi se u saopštenju.

Direktorat za vanredne situacije, zajedno sa ostalim subjektima sistema zaštite i spašavanja će pratiti situaciju na terenu i biti spreman da, u skladu sa raspoloživim materijalno-tehničkim kapacitetima pravovremeno i efikasno reaguje, uz napomenu da će, s obzirom na predviđenu meteorološku situaciju, sve do 25. septembra biti prisutan rizik od nastanka požara.

“Napominjemo da je u periodu od 13. do 17. septembra, kada je iz Zavoda za hidrometeorologu i seizmologiju takođe najavljen toplotni talas sa pojačanim rizikom od požara, u centralnom i primorskom dijelu bilo 73 požara na otvorenom prostoru, a da su avioni za gašenje požara MUP-a napravili 54 leta u ukupnom trajanju 24 sata i 15 minuta. Prema informacijama opštinskih službi zaštite i spašavanja pričinjena je minimalna materijalna šteta, jer je uglavnom gorjela trava i nisko rastinje, sa izuzetkom dijela maslinjaka u Ulcinju”, zaključuje se u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here