Ministarstvo odbrane Njemačke doniralo je Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore 50.000 zaštitnih maski, saopšteno je danas iz tog resora.

Iz Ministarstva su kazali da su kod njih, povodom zvanične primopredaje, boravili izaslanik odbrane Njemačke potpukovnik Tomas Beker i zamjenik ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Kristofer Brojning, koji su se sastali sa generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, general majorom Rajkom Pešićem.
“Pešić se zahvalio na donaciji MO Njemačke i naglasio da je ovo još jedan dokaz spremnosti Njemačke da pruži podršku Crnoj Gori, kako na polju odbrane, tako i u drugim oblastima. On je naglasio da je ta zemlja svih ovih godina bila partner i saveznik Crnoj Gori, pružajući podršku, kako na našem putu ka punopravnom članstvu u NATO, tako i u procesu integracije, posebno u oblastima edukacije kadra, zajedničkog učešća u misijama ISAF i Resolute Support u Avganistanu, te sveobuhvatnom procesu modernizacije VCG”, navode u Ministarstvu odbrane.

Pešić je kazao da se saradnja između dva ministarstva do sada odvijala kroz uspješnu realizaciju godišnjih bilateralnih planova i istakao da se posebno vrednuju stečena iskustva i znanja iz značajnog broja realizovanih aktivnosti u proteklom periodu.


“Brojning je naglasio dobre i prijateljske odnose dvije zemlje i poručio da Crna Gora može računati na dalju podršku Njemačke na polju odbrane. On je istakao razvijenu i dugogodišnju saradnju dvije države na različitim poljima od obostranog značaja, te u tom kontekstu dodao činjenicu da Njemačka ostaje posvećena i pružanju dalje pomoći Crnoj Gori na njenom putu integracije u Evropsku uniju”, naglasili su u Ministarstvu.

Beker je ukazao i na doprinos Ministarstva odbrane Crne Gore jačanju već odlične odbrambene saradnje dvije zemlje i iskazao nadu da će se uprkos trenutnoj situaciji aktuelne pandemije virusa COVID-19 steći uslovi za realizaciju predviđenih aktivnosti planom bilateralne saradnje, kao i njihovo dalje intenziviranje.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here