Uroš Vučinić, kojeg terete da je član kriminalne organizacije, kako se osnovano sumnja, bio je zadužen da prati kretanje Marka Ljubiše Kana iz Budve i za to mu je obećano 50.000 eura, navodi se u odluci Vrhovnog suda kojom mu je obrazloženo produženje pritvora za još dva mjeseca.

Vučinića terete da je bio član kriminalne grupa koja je planirala teška krivična djela, a kao organizatori su označeni Budvanin Vasilije Rafailović i Nikšićanin Radovan Mujović, koji slove za visokopozicionirane članove kavačke kriminalne grupe. Rafailovića bezbjednosne službe potražuju zbogu učešća u ubistvu Đorđa Borete i slučajne žrtve doktora Dragana Zečevića 7. decembra 2016. godine, dok je Mujović prošle godine uhapšen zbog šverca narkotika. Višečlanu grupu čini osamnaest crnogorskih državljana – 16 osoba su, prema evidenciji policije, članovi kavačkog kriminalnog klana, jedna bezbjednosno interesantna osoba, zatvorski čuvar UIKS-a, dvije osobe iz Srbije i jedna sa Kosova.

Vučinić je procesuiran početkom jula i njemu se na teret stavljaju dva krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo u pokušaju putem pomaganja.

U odluci Vrhovnog suda navodi se da je Mujović kao organizator početkom 2019. godine članu kriminalne grupe M. P. naložio da angažuje osobu koja će za 50.000 eura duže vrijeme pratiti kretanje i mjesta koja posjećuje Ljubiša Kan i o tome obavještavati M. P. a on Mujovića.

Vučinić i M. P. su prihvatili naređenje Mujovića pa su, kako piše u odluci Vrhovnog suda, od marta 2019. pa do 27. avgusta obavještavali ga o navikama i mjestima koja posjećuje Ljubiša Kan. Tokom istrage je utvrđeno da je Vučinić kao član obezbjeđena prijatelja i osobe od povjernja Marka Ljubiše Kana obavještavao okrivljenog M. P. o ruti kretanja i sa kojim osoba se sastaje i u kojim lokalima. Te informacije je telefonom sa kripto zaštitom M. P. slao Mujoviću. Tako je 27. avgusta 2019. godine u Budvi, za sad još neidentifikovana osoba, ispalila više hitaca iz vatrenog oružja prema stolu na terasi ugostiteljskog objeka ispred zidina Starog grada. Hici su tada pogodili Gorana Slovinića i Dragana Markovića koji su teško povrijeđeni, dok je Ljubiša Kan prošao bez povreda.

– Osnovana sumnja da je okrivljeni U. V. izvršio krivično djelo za koje se tereti proizilazi iz njegove odbrane koju je iznio u Spcijalnom državnom tužilaštvu 7. jula i iz iskaza svjedoka P. M. U izjavi osumnjičeni U. V. na detaljan i iscrpan način opisuje kako ga je M. P. vrbovao za člana organizacije, opisao je radnje koje je izvršavao i naveo da se kao član obezbjeđenja braće K…. bliskih prijatelja M. Lj., povremeno boravio u negovom društvu i tako imao uvid u njegovo kretanje – piše u odluci Vrhovnog suda. On je otkrio da mu je M. P. obećao novčanu nagradu od 50.000 eura. Među dokazima je i priznaje još jednog okrivjenog koji je potvrdio kako je djelovala kriminalna grupa.

U obrazloženju Vrhovnog suda navodi se i da su Rafailović i Mujović od početka 2017. godine u Crnoj Gori i na Kosovu organizovali grupu koja je planirala krivična djela za koja se može izreći kazna od četiri godine ili teža. Svaki član je imao odeđenu ulogi i zadatak a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničeni vremenski period i sprovođeno je u međunarodnim razmjerama.

Osim Mujovića, Rafalovića osumnjičeni su i Petar Lipovina, Nikola Drecun, sada pokojni N. Ć., Aleksandar Ćetković, Marinko Rajković, Uroš Đurđevac, Nikola Murić, Marko Zorić, Lazar Nedović, Žarko Pejaković, Goran Rakočević, Filip Knežević, Bajram Pista, Ivan Brnović, kao i P. M. , J. M., A. S., Đ. A., R.G., M. M., F. B., A. D. i Z.N.

Čelnici Specijalnog tužilaštva i Uprave policije su na konferenciji za medije 16. juna saopštili da se ova grupa tereti za pripremanje ubistava, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, nanošenje teških tjelesnih povreda, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljane u promet opojnih droga.

Procesuiranjem ove grupe rasvijetljen je veliki broj krivičnih djela – pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, identifikovani su napadači na poznatog ugostitelja Branka Rafailovića u martu ove godine, otkriveno je i ko stoji iza napada na lokal „Tani“ 2019. u vlasništvu Ranka Radulovića, rasvijetljeno je podmetanje požara na pet vozila u vlasništvu Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića u aprilu 2019, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Ljubiše Kana i supruge svjedoka saradnika.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here