Kontrola optužnice protiv trinaestočlane grupe odgovorne za krijumčarenje 840 kilograma kokaina iz Južne Amerike u portugalsku luku Porto prošle godine zakazana je za 15. septembar, saopšteno je iz Višeg suda.

Na čelu te grupe, prema stavu Specijalnog tužilaštva su Nikica Todorović i Damjan Vukašinović, koji se nalazi u bjekstvu. Todorović, Ranko Stojović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Milovan Lolo Laković i Darko Giljača uhapšeni su 11. marta a potom i sprovedeni u Istražni zatvor u Spužu, dok se za Radojem Radulovićem, Damjanom Vukašinovićem, Marijom Lazovićem i Zarinom Karkeljom još traga.

Dragana Prostran iz Podgorice puštena je krajem jula da se brani sa slobode od optužbi Specijalnog tužilaštva. Ona je prethodno uhapšena u njemačkoj pokrajini Hesen po međunarodnoj potjernici koju je za njom raspisala kancelarija Interpola u Podgorici.

Trinaestočlanu grupu terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje narkotika.

Todorović i Vukašinović su početkom marta 2018. godine, kako se osnovano sumnja, napravili kriminalnu organizaciju, čiji je plan bio da djeluje na međunarodnom nivou radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Todorović je, kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, sebe odredio da finansira krijumčarenje kokaina, daje instrukcije o načinu vršenja kriminalnih aktivnosti, „usmjerava i koordinira radnje ostalih članova grupe na sastancima koje je organizovao u prostorijama svog auto-servisa ‘Monte Car’ u Podgorici“.

Laković je, kako se sumnja, po nalozima i uputstvima Todorovića, u svom lokalu komunicirao sa ostalim članovima organizacije, obavještavao ih o toku i praćenju realizacije kriminalnog plana. Ova kriminalna organizacija je katamaranom i jahtama krijumčarila kokain od Južne Amerike do Evrope, a za kupovinu brodova korišćeni su falsifikovani pasoši.

Iz Specijalnog tužilaštva su nakon hapšenja dijela ove grupe saopštili da su kilogram kokaina kupovali za 5.000 do 6.000 eura a prodavali za 30.000 do 40.000 eura.

Optužbe na račun ove grupe istražitelji temelje na dokazima prikupljenim u izviđaju, a posebno iz mjera tajnog nadzora, audio-zapisa i transkripata komunikacije okrivljenih i drugih osoba, evidencija o prelasku granice za okrivljene, dokumentacije prikupljene preko Europola pribavljene razmjenom podataka sa kolegama iz inostranstva.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here