Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković poručio je da dio pobjednika sa avgustovskih parlamentarnih izbora, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu, treba da pokaže više umjerenosti i opreznosti u odnosu na relativizovanje antifašističkih tekovina i rehabilitacije poraženih vojnih snaga.
Kandidat za mandatara crnogorske vlade i lider najjače koalicije nove crnogorske vlasti Zdravko Krivokapić saopštio je ranije da Crna Gora više ne bi trebalo da slavi 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, već 23. i 24. septembar, aludirajući na konstituisanje novog saziva Skupštine u kojem trojna koalicija ima većinu.
“Antifašistička borba nije zasnovana, kako se sve češće ponavlja, na „bratoubistvu, bratomržnji i bogoubistvu“. Proglašavanje konstituisanja novih saziva državnog parlamenta i Skupštine opštine Budva pobjedom „većom“ od 9. maja, kada slavimo Dan Evrope i pobjedu na fašizmom, predstavlja opasnu poruku koja nas udaljava od nacionalne politike pomirenja. Razbuktali „oganj vjere“ umjesto u pravcu revizije prošlosti i poništavanja istorijskih činjenica treba učiniti konstruktivnim i inkluzivnim”, poručio je Zeković, za Pobjedu.
On podsjeća da se „posljednjih dana, posebno od klirika i politički eksponiranih vjernika Srpske pravoslavne crkve, intenziviraju u javnom prostoru pitanja i teme suočavanja s prošlošću i Drugog svjetskog rata“.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je, dodao je on, iniciralo obrazovanje posebne radne grupe koja bi, u početnoj fazi, razmotrila sve mogućnosti i paralelna iskustva (Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Srbije i drugih), u odnosu na pitanja prikrivenih masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata.
“Suština je da kao društvo izbjegnemo revizionistički narativ. Važno je da se ne dogodi manipulacija, odnosno politička, ideološka i vjerska (zlo)upotreba mrtvih zbog čega je neophodno osigurati objektivan pristup koji će ponuditi zbirku mogućih promišljanja, rješenja i iskustava”, istakao je Zeković.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here