RANKO ĐONOVIĆ:
Dritan Abazović se zalaže da naša imovina pripadne državi Srbiji, a ne državi Crnoj Gori. On se zalaže da SPC ne bude registrovana u našoj državi i da ne plaća poreze i ostale obaveze našoj državi. Zalaže se da sveštenici SPC nastave da u Crnoj Gori borave neprijavljeni, mimo zakona i propisa i da budu iznad zakona. Toliko o njegovoj iskrenoj želji i borbi da Crna Gora bude uređena država, da u njoj nema korupcije.

Đonović je komentarisao izjavu predsjednika Ure i koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića, koji je kazao da se oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti dogovorio sa Srpskom pravoslavnom crkvom, “da sve može da bude riješeno za pet minuta” i da mu je to najvažnije jer je u interesu države, crkve i građana. Abazović je rekao da neće povlačiti Zakon već samo njegova soporna četiri člana. Napomenuo je i da u potpunosti podržava Zdravka Krivokapića.

Đonović kaže da, “mlađani Abazović radi samo ono što zna sluša svoje mentore, a ne zna što radi nanosi zlo i štetu državi Crnoj Gori”.

Prema Đonovićevim riječima, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je sporan samo za Srpsku pravoslavnu crkvu i druge velikosrpske elemente (nacionalšoviniste) nije više ni za koga na ovoj planeti, Abazović bi riješio za pet miniuta.

“Da li zna da to radi za interes nekadašnjih okupatora naše države Crne Gore, da „Svjedoku božije ljubavi” pokušava da preda sve svjedoke naše hiljadugodišnje slobode, časti i dostojanstva, da ih poruši, prepravi, falsifikuje, što su već oni dobrano uradili. Za sitne sopstvene interese i interese svojih mentora napraviće moralni i istorijski zločin”, upozorava Đonović.

Ističe da bi Abazović, kada kaže da je to što se dogovorio sa SPC u interesu države Crne Gore i svih njenih građana morao za početak odgovoriti “koje on, i u ime koga na besprizoran način pokušava pokloniti naše crkve, crnogorske svetinje, kulturne svetinje, našu istoriju, naš prađedovski amanet nekome kome to nikada nije pripadalo”.

“Abazović je tako riješio da današnju Crnu Goru odvoji od same sebe oduzimajući joj imovinu koja je vjekovima ono najbolje što je Crna Gora imala. Da li to pripada tebi, Dritane, po kojem osnovu”, pita Đonović.

On ističe da bi lider koalicije „Crno na bijelo” morao odgovoriti za koju i čiju državu je to interes.

Đonović smatra da je Abazović ostao dužan da odgovor na pitanje kako može biti u interesu države kada jedna crkva, čije je sjedište u drugoj državi, odbije da se registruje u našoj državi?

“To i sijaset drugih pitanja moglo bi se postaviti i na njih ne bi mogao da odgovori rečenicom koja ima smisla. Međutim, Abazović je samo izvršni organ određenih centara moći, prije svega medijskih. Naravno, to ne može da bude objašnjenje da on po nalozima jedne crkve i za interes jedne crkve, u stvari poništava nešto što je hiljadugodišnja istorija”, kaže politički analitičar.

MILIONI EURA BEZ KONTROLE

Đonović se pita kako lider koalicije „Crno na bijelo” zaista misli da SPC u Crnoj Gori, koja okreće milione, može da radi u Crnoj Gori bez ikakvog nadzorni po svojoj volji.

Abazović, podsjeća on, veliki je pobornik za ukidanje kriminala, korupcije i svega drugoga.

“Većeg kriminala i veće korupcije-u tridesetogodišnjem trajanju ne postoji, nego u toj crkvi. Tolerantan odnos prema SPC bismo mogli prigovoriti i prethodnoj vlasti. Ali, ako je nešto trajalo pa treba da se prekine, valjda treba biti za ovo drugo, a ne za trajanje”, smatra Đonović.

On ističe da veća polovina naših građana ne misli da je to što je Abazović dogovorio sa SPC njihov interes da Crna Gora nema svoju imovinu.

“Građani mogu biti protiv sebe samo ako su prevareni i obmanuti, što je slučaj djelimično u Crnoj Gori. U svakom slučaju, jedna polovina građana ne misli tako kako Dritan Abazović kaže. On je u tom smislu manipulant i služi kao agitprop Srpske crkve i velikosrpskog nacionalizma i kud veće ironije Abazović u toj mjeri radi protiv Crne Gore”, rekao je Đonović.

Neosporno je, smatra politički analitičar, da je Abazović izdao birače koketiranjem sa SPC.

“Dritan Abazović je izdao svoje glasače, koketiranjem sa SPC, postupkom i načinom na koji se zalaže da crnogorska imovina ne bude više crnogorska. Stao je na velikosrpsku stranu”, kaže Đonović.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here