Evo i kakvi su naredni koraci!

Grupa građana obratila se predśednici Skupštine Prijestonice Maji Ćetković građanskom inicijativom za podizanje spomenika velikanu crnogorske istorije brigadiru Krstu Popoviću.

U inicijativi koju je, kako navode, potpisalo 638 Cetinjanki i Cetinjana, stoji da “građani Prijestonice, svojim potpisima traže i zahtijevaju, na osnovu istorijskih zasluga za slobodu, državni suverenitet međunarodno priznate države Crne Gore, da se jednoj od najznamenitijih ličnosti naše prošlosti, istorijskom velikanu, brigadiru(generalu) Krstu Zrnovom Popoviću, vojničkom vođi Božićnog ustanka “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore” iz 1918, kao oružanom odgovoru na prisajediniteljske i likvidatorske odluke Podgoričke skupštine kojima je antiustavno, nelegitimno i nasiljem uništena hiljadugodišnja državnost Crne Gore i naša zemlja bespravno i na sramotu i stid civilizovanog čovječanstva prisajedinjena ondašnjoj Kraljevini Srbiji, neodložno podigne dostojanstven spomenik u Prijestonici Cetinje, na lokalitetu Grahovska ulica(kružni tok kod autobuske stanice)”.

Predśednica SO Prijestonice Maja Ćetković potvrdila je za Antenu M da je inicijativa dostavljena.

Ona je, kako nam je saopštila, već zakazala śednicu Savjeta za davanje naziva naselja, ulica, trgova i podizanje spomen-obilježja za utorak, na kojoj će se članovih tog tijela izjasniti o inicijativi. To je, kako je objasnila Ćetković, tek prvi korak.

“Statutom Prijestonice propisano je da se o podnesenoj građanskoj inicijativi izjašnjava radno tijelo Skupštine – Savjet za davanje naziva naselja, ulica trgova i podizanje spomen obilježja i resorni sekretarijat izvršne vlasti – Sekretarijat za kulturu, sport i mlade”, navela je predsjednica SO Prijestonice.

Ta dva organa su, precizira, dužna da daju svoje mišljenje i da ga proslijede podnosiocu inicijative.

“Sljedeći koraci u proceduri podrazumijevaju aktivnosti koje sprovodi Sekretarijat za kulturu, sport i mlade i to u vidu sačinjavanja Godišnjeg programa podizanja spomen obilježja koje dostavlja Ministarstvu kulture na saglasnost”, objašava za naš portal Ćetković.

Ministarstvo kulture daje saglasnost na taj program i vraća ga Sekretarijatu nakon čega, ukoliko se dobije tražena saglasnost, Sekretarijat dostavlja program u skupštinsku proceduru što znači da u konačnom o podnešenoj građanskoj inicijativi, kako nam je kazala sagovornica, odlučuje Skupština Prijestonice.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here