Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje donio je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u gradu i nužnosti zaštite javnog zdravlja više privremenih mjera čija će primjena početi od četvrtka, 15. oktobra.

Na sjednici, koja je održana elektronskim putem, odlučeno je da na 14 dana budu zatvorene gradska tržnica i pijaca komisione robe kod autobuske stanice zbog opasnosti transmisije infekcije novim koronavirusom, a imajući u vidu činjenicu da brojni prodavci i nakupci dolaze sa strane, ali i to da obje tržnice posjećuju i građani sa seoskog područja i drugih djelova opštine gdje nema oboljelih, navedeno je u saopštenju.

Od 15. oktobra, kako je saopšteno, obustavlja se privremeno rad sa strankama u svim sekretarijatima, direkcijama i službama Prijestonice Cetinje, osim u Građanskom birou koji će primati zahtjeve građana radnim danima od 10 do 12 časova i isključivo u hitnim slučajevima.

“Građani se pozivaju da koriste e-servis Prijestonice Cetinje „Sistem 48“ za podnošenje zahtjeva i upita organima lokalne uprave. Sistem 48 dostupan je na linku: http://sistem48.cetinje.me/web/. Građanima su na raspolaganju i kontakt telefoni i elektronske adrese organa uprave, koje su istaknute na internet stranici Prijestonice Cetinje. Ova privremena mjera oročava se na 14 dana”.

Rukovodiocima sekretarijata, direkcija i službi Prijestonice Cetinje naloženo je da 14 dana, počevši od 15. oktobra, organizuju rad od kuće i rotirajuća dežurstava, vodeći računa da se prilikom dežurstava u službenim prostorijama nalazi ograničen broj zaposlenih, te da se uredno vodi službena evidencija o dežurstvima i radu od kuće, navedeno je u saopštenju.

Javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Prijestonica preporučeno je da na 14 dana, počevši od 15. oktobra, organizuju rad sa strankama/ korisnicima ne duže od dva sata, a tamo gdje to nije moguće, da svedu socijalne kontakte na minimum.

“Opštinski tim odlučio je da privremeno budu zatvorena i sva igrališta i vježbališta na otvorenom, kao i rekreativne zone u gradskim parkovima, na kojima je moguće okupljanje više osoba.

Udruženjima osoba starije dobi, rekreativnim i sportskim organizacijama kolektivnih sportova, preporučeno je da privremeno obustave aktivnosti. Vlasnicima teretana i fitnes klubova preporučeno je strogo pridržavanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje o poštovanju broja osoba i fizičke distance unutar vježbaona, kao i redovne dezinfekcije sprava i sredstava koje su korisnicima na raspolaganju”.

Opštinski tim apeluje na građane da još jednom pokažu ozbiljnost i odgovornost, da nose zaštitne maske, da poštuju fizičku distancu, kao i da prijavljuju kontakte ukoliko su inficirani novim korona virusom, te da poštuju izrečenu mjeru samoizolacije.

“Već smo izgubili šest naših sugrađana, koji su nečiji roditelji, braća, sestre, supružnici. To je nenadoknadiv gubitak za njihove porodice, ali i za naš grad. Mjere koje uvodimo jesu restriktivne, ali je njihova cijena neuporediva sa vrijednošću ljudskog života. Sve što činimo jeste u korist zaštite javnog zdravlja i svakog pojedinca. I zato molimo za razumijevanje i pomoć, da bismo se kao zajednica suprotstavili ozbiljnom suparniku koji ne bira i jednako je opasan po sve”.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here