Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić nije želio direktno da komentariše medijske navode da su srpski lideri u Crnoj Gori spremni da podrže manjinsku vladu Zdravka Krivokapića, ali ističe da za Crnu Goru ne bi bilo dobro ono što se moglo čuti posljednjih dana – da u nekim ambasadama žele manjinsku vladu.

“Snažno se zalažemo da buduću vladu Crne Gore ne sastavljaju strane ambasade, jer je Crna Gora dovoljno zrela da uvaži većinsku volju svojih građana i da legitimni predstavnici građana postignu dogovor kako treba da izgleda buduća vlada”, rekao je Mandić.

Na pitanje da li je tačno da će DF podržati manjinsku vladu Zdravka Krivokapića, što su objavili pojedini beogradski mediji, Mandić je rekao da to do sada nije bila tema razgovora sa kandidatom za mandatara.

Podsjeća da su u prvim razgovorima partnera u većini utvrđeni osnovni principi nove vlasti, a konačna odluka o njenom sastavu uslijediće nakon što Krivokapić i zvanično dobije mandat.

Demokratskom frontu je, kaže, bilo važno da su sa Zdravkom Krivokapićem raščistili da svi građani, koji su glasali za koalicije koje činu većinu, budu jednaki u pravima i ravnopravni u slobodama, jer su cijelu koaliciju građani učinili pobjednicima na izborima.

“Smatramo stoga da je pošteno da svakome od predstavnika građana, koji su ravnopravni, bude dostupno svako mjesto u vladi i da nema privilegovanih”, rekao je Mandić za Tanjug.

Ne bi, ističe, voleli da čuju “jezik ucjene ili lažne nadmoći” od bilo koga ko čini parlamentarnu većinu.

Posao mandatara da obezbjedi da svako dobije svoje

Mandić je naveo da je posao mandatara da obezbjedi da svako dobije svoje i da svako izabere svoga.

Ponovio je da je to princip koji je dogovoren u prvom razgovoru, dok će se u drugom, kada Krivokapić dobije pravo da sastavi vladu vidjeti da li ma neko ko će da ucjenjuje ili traži “višak prava” za sebe.

“A onda ćemo, na osnovu takvih zahtjeva, da donosimo konkrente odluke”, rekao je Mandić.

Mnogo je, kaže, važniji program vlade i vizija koju su ponudli građanima na izborima.

“Mi smo koalicija za budućnost, koja podrazumijeva da se svi snažno borimo za nju, a ne da eliminišemo jedni druge i da neko pokušava da za sebe prigrabi više nego što su mu dali građani”, rekao je Mandić.

Upitan kada bi Krivokapić mogao i zvanično da dobije mandat za sastav nove vlade od predsjednika Crne Gore, Mandić je podsjetio da je Milo Đukanović obećao da će to uraditi u zakonskom roku, što je 30 dana od konstituisanja novog saziva parlamenta, odnosno do 23. oktobra.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here