Direktor Montenegro Erlajnza Vladimir Ristić prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije, jer je Agenciji dostavio izvještaj za 2018. godinu sa nepotpunim i netačnim podacima, piše Pobjeda.

Ristić, kako su objasnili iz ASK, nije u Izvještaju prijavio 8,888 eura koje je zaradio od Aerodroma Crne Gore, automobil Toyota Avensis koji je registrovan na njegovo ime , kao ni razliku u ostvarenim i prijavljenim prihodima na godišnjem nivou njegove supruge Katarine Ristić u iznosu od 913,71 koje je zaradila u srednjoj školi „Ivan Uskoković Podgorica, prenosi ovaj portal.

“Ristić nije prijavio – tačan iznos ostvarenih prihoda od strane Akcionarskog društva za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju „Aerodrumi Crne Gore” Podgorica koji su prema bazi Poreske uprave iznosili 18.650,63 eura, već je prijavio 9.763.20 eura, te se javila razlika u ostvarenim prihodima na godišnjem nivou u iznosu od 8.887,43 eura, putničko motorno vozilo registrovano na njegovo ime marke Toyota Avensis registarski broj PF AF 096 godina proizvodnje 2006, tačan iznos ostvarenih prihoda njegove supruge Katarine Ristić ostvarenih od strane JU SSŠ „Ivan Uskoković“ Podgorica koji su prema bazi Poreske uprave iznosili 7.033.71 eura, već je prijavio 6.120,00 eura, te se javila razlika u ostvarenim prihodima na godišnjem nivou u iznosu od 913,71 eura”, objasnili su iz Agencije.

U svom odgovoru Vlastimir Ristić je naveo da je njegova primanja tj. nadoknade za rad u Odboru direktora Aerodroma Crne Gore prijavio prateći podatke koje su mu dale nadležne službe aerodroma.

U vezi dijela zahtjeva koji se odnosi automobil, Ristić je pred ASK da je automobil prodao 2008. godine ličnom prijatelju, pri čemu nijesu uradili prevod, da je prijatelj auto dalje prodao 2018. godine, te da je isti preveden na novog vlasnika.

Međutim, ASK je na osnovu dokumenata koje je Ristić dostavio, utvrdila da je Ristić tek dana 11.05.2020. godine prodao vozilo, dakle nakon zatjeva za pokretanje postupka Agencije.

“Izvršenim uvidom u izvod iz baze podataka o vozilima Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore utvrđeno je da je na Vlastimira Ristića i dalje registrovano motorno vozilo marke Toyota Avensis registarski broj PF AF 096 godina proizvodnje 2006 na osnovu čega proizilazi da je imenovani bio dužan da u Izvještaju o prihodima i imovini za 2018. godinu navede predmetno vozilo”, pojasnili su iz ASK.

Članom 23 stav 2 Zakona o sprječavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da u Izvještaju navede tačne i potpune podatke, dok član 24 propisuje sadržinu Izvještaja. Ukoliko funkcioner to ne učini, prijeti mu kazna od 500 do 2000 eura.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here