Poslanici Evropskog parlamenta Irena Joveva i Ilhan Kijučuk tražili su od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da odgovori na pitanja o tome šta će Evropska komisija uraditi povodom napada na muslimane na sjeveru Crne Gore u postizbornim danima, piše Pobjeda.

Par dana nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta u Crnoj Gori, došlo je do zabrinjavajućih događaja kada su ljudi iz muslimanske zajednice bili meta napada, kako verbalnih tako i fizičkih. Situacija je bila posebno zabrinjavajuća u Pljevljima, gdje su se pojavili grafiti mržnje, oštećeno je i nekoliko objekata islamske zajednice, kamenovana džamija kao i vrijeđani Bošnjaci na nacionalnoj osnovi.

“Da li je Evropska komisija svjesna antimuslimanske retorike i napada na pripadnike islamske zajednice, koji su uslijedili nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Šta će biti učinjeno na planu zaštite interesa, slobode i sigurnosti svih građana u Crnoj Gori”, navode poslanici u pitanjima koja su dostavljena Varheljiju.

Prethodno je i britanska ministarka za evropsko susjedstvo Vendi Morton, nakon što je upitana da prokomentariše napade na vjerskoj osnovi u Crnoj Gori, izrazila stav Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva da jasno očekuju da svi politički akteri u Crnoj Gori podrže demokratske vrijednosti uz puno poštovanje prava manjina.

Odgovarajući na pitanje poslanice Laburista Ketrin Vest da li je britanska vlada razgovarala sa crnogorskim kolegama “o sektaškom nasilju i zastrašivanju nakon izbora”, Morton je poručila da je Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva jasno iskazala očekivanja da svi politički akteri u Crnoj Gori podrže demokratske vrijednosti uz puno poštovanje prava manjina.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here