Ako je suditi prema izjavama koje stižu od jednog od lidera DF Milana Kneževića i predsjednika Građanskog pokreta URA i nosioca liste Crno na bijelo Dritana Abazovića vezanih za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a nakon zajedničkog sastanka prekjuče, mogu se izvući samo dva zaključka – ili se sastanak nije dogodio ili neko ne govori istinu.
Andrija Mandić i Knežević razgovarali su sa Abazovićem, nakon čega je Knežević saopštio da su u direktnim razgovorima napravljeni značajni pomaci jer je Abazović navodno kazao da je spreman da radi sa njima na povlačenju Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Današnja Pobjeda piše da je Knežević ponovio da je Abazović na sastanku u ponedjeljak veče izrazio spremnost da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti.
Međutim, Abazović je juče u izjavi za Nova.rs kazao da oni koji treba da se dogovore oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti su se već sve dogovorili, jasno ističući da to nije DF i da Zakon neće biti povučen.

“To će biti riješeno za pet minuta. Zakon nećemo povlačiti jer to nije praktično i to je jedini razlog. Biće izbačeni svi sporni članovi, što je u interesu svih, pa i crkve. Dogovorili smo se s crkvom i sve je riješeno”, kazao je Abazović.

On je na ovaj način poručio da se DF ne pita, već da važan njegov dogovor sa MCP, koja je, ako je sudiri prema njegovim riječima, pristala da se za sada Zakon ne povlači već samo da se izmijene njima sporni članovi Zakona.

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve i pravni ekspertski tim prije nekoliko dana su poslali jasnu poruku kojom ne traže povlačenje Zakona.

Oni smatraju da je potrebno što skorije rješavanje pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i očekuju da će konstituenti nove vlasti usvojiti novi zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovjesti i važećih međunarodnih standarda.

Podsjetimo, potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić je nedavno saopštio da partija koju predstavlja neće glasati za povlečenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, što traži Demokratski front kao preduslov za formiranje nove vlade.

“Mi nećemo glasati za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Mi smo rekli sa Crnoj Gori Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba, ali treba moderan zakon i zakon koji nije diskriminatorski”, rekaoje Adžić sinoć u emisiji Klub A na TV A1.

Nakon što je potpredsjednik Građanskog pokreta URA FAdžić izjavio da ta partija neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti reagovao je predsjednik poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović, koji je predložio lideru GP URA Dritanu Abazoviću da manjinski podrži vladu, ako ne može da kontroliše šoviniste u svojim redovima.

“Ukoliko Dritan Abazović ne može da kontroliše jastrebove u svojim redovima, koje neskriveni šovinizam sprečava da poštuju elementarne postulate demokratije, onda mu kao nesumnjivom borcu protiv režima ostaje samo jedna opcija – da podrži manjinsku vladu ostalih 37 poslanika opozicije”, poručio je Radunović Abazoviću.

Radunović je ovdje aludirao ono što se pominje u javnosti, da unutar koalicije Crno na bijelo postoje trvenja i oprečnibstavovi vezano za pomenuti Zakon.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here