Režiser i član grupe The Books of Knjige – Zoran Marković Zonjo, obratio se svojim pratiocima na Fejsbuku, sa upozorenjem, da ne nasijedaju na internet prevaru u kojoj neko u njegovo ime dijeli novac.

Matrica prevare je da neko formira lažni profil pod imenom javne ličnosti kopirajući njene objave. Potom šalje poruke pratiocima kako su na nagradnoj igri izvučeni kao dobitnici sume od 500 eura, tražeći lične podatke za registraciju.

“Ovo je klasična prevara krađe identiteta. Ipak, prevaranti koji djeluju na ovaj način nisu uzeli u obzir jednu stvar koja im ruši pakleni plan, a to je da ljudi koji se u Crnoj Gori bave poslom kao što je moj nemaju materijalnih dobara da poklanjaju novac po Fejsbuku. Zamolio bih ljude da budu generalno obazrivi u životu kad im neko nešto poklanja, jer se ona stara svemirska mudrost svaki dan nanovo potvrđuje: nema leba bez motike”, izjavio je Zonjo za CdM povodom ove prevare.

Prevaru je, i pored sumnjive akcije o dijeljenju novca, lako prozreti tako što lažni profili nemaju pratilaca, dok javna ličnost uvijek ima velik broj onih koji su lajkovali stranicu. Zonjo na svom pravom Fejsbuk nalogu ima preko 116.000 pratilaca.

Nedavno se i čuveni Rade Šerbedžija obratio svojim Fejsbuk prijateljima povodom slične prevare.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here