U Skupštini je izabran predsjednik i članovi Administrativnog odbora. Za su glasala 64 poslanika, dva su bila protiv.

Predsjednik Odbora je Milun Zogović iz DF-a.

Pored Zogovića u odboru će biti 12 članova. Poslanički klub Pokreta za promjene je za člana predložio Vladana Raičevića, SNP Dragana Vukića, Demokratska Crna Gora i Demos Moma Koprivicu i Vladimira Martinovića, koalicija “Crno na bijelo” Miloša Konatara, DPS i Liberalna partija Luiđa Škrelju, Daliborku Pejović i Suzanu Pribilović, Socijaldemokrate Damira Šehovića, Bošnjačka stranka Kenanu Strujić Harbić, a poslanički klub Socijaldemokratska partija-Albanska lista “Jednoglasno” Raška Konjevića.

“Skupština je donijela odluku o predsjedniku i članovima Administrativnog odbora. Čestitam im na izboru, čeka ih veliki dio posla”, rekao je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

Nema prijedloga za potpredsjednike Skupštine, saopštio je Bečić.

“Razumio sam da je potrebno još vremena za partijske dogovore pa ćemo sačekati taj momenat”, kazao je Bečić.

Mediji su prethodno prenijeli da danas neće biti izabrani potpredsjednici Skupštine zbog zahtjeva PzP-a da se taj izbor obavi istovremeno sa izborom nove Vlade.

Evo kako je tekla današnja rasprava:

Na početku sjednice konstatovana je ostavka Časlava Vešovića, Vlastimira Golubovića, Ivana Vukovića iz DPS-a i Dragoslava Šćekića iz SNP-a na poslaničke funkcije.

Početak sjednice obilježile su polemike poslanika DF-a Marka Milačića i Jovana Vučurovića u kojima su podržali proterste na Sinajejvini i kritikovali vlast DPS-a. Reagovao je Danijel Živković iz DPS-a koji je rekao odgovornost za to što trojna koalicija ima probleme u vezi formiranja vlasti ne mogu prebaciti na DPS.

Andrija Popović iz Liberalne partije je najavio da on neće podržati predlog sastava odbora.

”Mi mislimo da je od 23. septembra, dana konstituisanja Skupštine, počela okupacija Crne Gore. Mislim da je to repriza Podgoričke skupštine. Dakle država je opasnosti i u tom smislu će se LP i ponašati. Imamo parlamentranu većinu opasnih namjera, takva će biti i vlada, takav je i mandatar. LP u periodu dok Vlada ne ispuca svojih 100 dana neće podržati nijedan akt u Skupštini Crne Gore ”, rekao je Popović.

Na to je reagavao Slaven Radunović iz DF-a porukom da neki ne shvataju da država tek sada nije u opasnosti.

”Uklonili smo opasnost jer smo makli sa njenog tijela krpelja zvanog DPS-a i malog krpeljčića zvanog Liberalna partija”, kazao je Radunović.

Milan Knežević iz DF-a je rekao da ”budući odbor neće biti kao prethodni, u kome je glavni mitraljezac Ljuiđ Škrelja mitraljirao po DF-u”

”A koga ne bi stiglo njegovo, stiglo bi ga zrno Marte Šćepanović. Takav odbor je, gazeći Ustav i zakone, oduzeo imunitet meni, Andriji Mandiću i Nebojši Medojeviću. Izborom novog Administarstivnog odbora stiču se uslovi da se formira radna grupa kako bi se kroz nezavisnu istragu utvrdila sva nepočinstva bivšeg režima”, kazao je Knežević.

Ljiuđ Škrelja iz DPS-a je replicirajući Kneževiću rekao da kao osvjedočeni pacifista nazivanje mitraljescom smatra uvredom.

”Posebno nakon poziva Kneževića i Mandića na razgovor. Samo ne znam da li je to bio poziv na razgovor sa njihovim ratnim drugovima iz 90-tih godina”, kazao je Škrelja.

On je pozdravio mandatara sa ”Pomoz bog”.

”Nema razloga da vas tako ne pozdravim kada ste vi tokom kampanje koristili taj izraz”, kazao je Škrelja i poručio da je kao predsjednik ranijeg Administrativnog odbora bio ”sluga Ustava i zakona”.

Danijel Živović je rekao da će DPS podržati predloženi sastav Administrativnog odbora.

”Po tome se razlikujemo od onoga što je u prethodnom sazivu radila tadašnja opozicija. I nemojte nam prijetiti, spremni smo da odgovorimo na svaki izazov. Slobodni izvbolite, mi smo tu, nastavićemo tamo gdje smo stali. Poštovani građani, buduća vlast trajaće koliko i proljećnji snijeg u Podgorici”, kazao je Živković.

On je pitao Marka Milačića da li će, s obzirom da je najavljivao da će svakog 4. aprila paliti zastavu NATO-a, to uraditi i naredne godine, nakon što je Milačić saopštio da je sporazum tri koeliacije podržao kako bi se skinuo NATO-DPS.

Predrag Bulatović iz DF-a je rekao da će ”Vlada biti formirana, a da će DPS biti demontiran”.

Božena Jelušić iz URE je rekla da je vrijeme da se krene na posao.

”Da građani ne pomisle da su ”džabe krečili”, kazala je Jelušić.

Dragan Krapović iz Demokrata kazao je da će glasati za predloženi sastav Administrativnog odbora.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here