Novu vlast u Crnoj Gori čekaju mnogi izazovi, a ono što trenutno imamo priliku da vidimo najkraće bi se moglo okarakterisati kao tuča oko plijena, odnosno oko funkcija u budućem kabinetu novog premijera, naročito oko bezbjednosnih službi, ocjenjuje u razgovoru za Vikend novine poznati beogradski novinar, urednik, politički komentator Jakša Šćekić.

Srbi će, ističe, tražiti a željeti mnogo, prije svega da postanu konstitutivni dio crnogorske države, nešto slično kao Albanci u Sjevernoj Makedoniji, zatim da se vrati ćirilica kao zvanično pismo, da se poništi priznanje nezavisnosti Kosova, da Srbija dobije izlazak na Jadran, da ponovo postoje dva oka u jednoj glavi, a da ta glava i oba oka gledaju ka Beogradu.

“Ako neko misli u novoj vlasti da će sve te procese moći da kontroliše, onda je veliki optimista. Nije lako voditi državu i siguran sam da će, kako god to sada izgledalo radikalno, i nova vladajuća struktura morati da se oslanja na one koji taj posao znaju, dakle i na kadrove iz DPS-a”, smatra Šćekić.

Komentarišući izbore i postizborni period, Šćekić kaže da je prisutno razočaranje, te da je to glavna karakteristika političke scene u Crnoj Gori nakon 30. avgusta.

“To nije čudo za DPS, ali je razočaranje prisutno i u pobjedničkoj koaliciji kojoj ne ide baš sve kako su očekivali. To se najbolje vidi po tome kako pojedini srpski tabloidi ocjenjuju gospodina Dritana Abazovića. U početku je on bio mladić kojeg bi svaki srpski patriota želio da drži na koljenima, a sada dobija tabloidni naziv “šiptar”, “albanski četnik”, koji neće Srbe u novoj vlasti”, rekao je Šćekić.

Smatra da su ti krugovi u Srbiji željeli i da se vjerovatno još nadaju da će Srbija “izaći” na Jadran, da će Crna Gora staviti pod znak pitanja priznanje Kosova, vremenom i članstvo u NATO, da će se više okretati Rusiji…

“Međutim, čim je potpisan koalicioni sporazum novih konstituenata vlasti, u kojem je rečeno da nema odstupanja od prozapadne orijentacije, da nema mijenjanja odluka vezanih za međunarodne obaveze, odmah se nacionalistička Srbija nakostriješila. Srpski lideri Demokratskog fronta imaju neograničeni pristup srpskim medijima. Andrija Mandić svakog vikenda nastupa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i šalje poruke svojim koalicionim partnerima preko srpskih medija da njegov dio nove vladajuće koalicije neće pristati na diobu ministarstava bez njih, jer su oni, uz Srpsku pravoslavnu crkvu, najzaslužniji za izborni rezultat. To potvrđuje i broj ostvarenih mandata koalicije okupljene oko Fronta 27 u odnosu na 14, koliko zajedno imaju Demokrate i URA. Demokratski front će tražiti veliki udio u novoj vlasti, a ko ima veći udio, ima i veći pristup novcu i državnoj kasi”, dodao je Šćekić.

Nova vlast mora da se oslanja na kadrove DPS-a

Prema njegovim riječima, nova vlast će imati ogroman posao, te da neće imati mnogo vremena da se bavi revanšizmom i prijetnjama.

“Voditi državu je veoma komplikovan posao, morate da budete maltene mađioničari da raspoređujete novac iz jedne kase u drugu, da ga nabavljate. Sjećam se 5. oktobra 2000. godine, pada Miloševića i formiranja nove vlasti. Tada sam pitao šta će im socijalisti i dobio odgovor socijalisti znaju da vode državu, mi ne znamo, nemamo to iskustvo”, kazao je Šćekić.

On je mišljenja da se nova vlast mora oslanjati na kadrove DPS-a zbog neiskustva u vođenju države.

“Znate, SAD ima veoma dobro organizovanu državnu administraciju, skoro tri mjeseca traje tranzicioni period između stare i nove administracije koja dolazi poslije izbora, ako toliko treba SAD, šta mislite koliko treba Crnoj Gori? Mnogo više, ništa se ne mijenja preko noći”, kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je na neki način plijen, “ali je pitanje kako taj plijen staviti pod svoje”. Zato je, kako kaže, tradicionalna opsjednutost svake nove vlasti tajnim službama.

“Oni misle da onaj ko ima te službe upravlja državom. Zato je sada tuča ko će da upravlja ANBom, policijom. Ali, ubrzo će se razočarati. Mnogo je značajniji jedan drugi element koji počinje da djeluje otrežnjujuće na crnogorske birače. To je podjela po nacionalnoj osnovi Srbi Crnogorci. Jedne večeri dok sam šetao Budvom iz jednog kafića treštale su najgore srpske nacionalističke pjesme, tresao se taj dio Starog grada. Građani koji su prolazili gledali su okupljene u kafiću ispod oka. To nije bilo nimalo prijatno slušati i gledati. Upravo su to stvari na kojima sav napor sadašnje pobjedničke koalicije da dođe na vlast i kako kažu, demontira sistem, može da padne u vodu. Dakle, da padne na toj liniji srpstvo crnogorstvo, i sve to može da se desi pod okriljem SPC”, rekao je Šćekić.

Amfilohije tjera po svome

Šćekić dodaje i da mitropolit MCP Amfilohije tjera po svome, da je pobjednik izbora u Crnoj Gori, te da se tako i ponaša.

“Vidjeli smo da je dolazio u Beograd sa svojim zahtjevima, razgovarao sa patrijarhom Irinejem i predsjednikom Vučićem. I nemojte se čuditi zašto se Vućić sastaje sa Amfilohijem. Zato što je svjestan da jedini ko može brzo da mu “dođe glave” u Srbiji je Srpska pravoslavna crkva. Zato joj daje šakom i kapom za izgradnju hrama, crkava. Kada su me pitali nedavno zašto se toliko daje crkvi, rekao sam da je to cijena da SPC ćuti i miruje”, kazao je on.

On je mišljenja da se lako može desiti da građani Crne Gore ponovu izađu na izbore za godinu dana “jer će početi da pucaju šavovi među partnerima u novoj vlasti”.

“To se već vidi. Lider PzP Medojević sada igra svoju igru, kao da nije bio dio koalicije na čijem je čelu bio profesor Zdravko Krivokapić. URA sa svoja četiri glasa može da radi šta hoće, više vrijede nego svi glasovi Demokratskog fronta, dok se DF bori da nešto dobije, potencirajući ono što je istina da bez njih i SPC ne bi došlo do promjene vlasti. U svakom slučaju sada je nastao grabež ko će što da dobije i to, siguran sam, dobar dio građana koji su ih glasali nije očekivao. Prvo “cijepanje” koalicije biće stav prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, jedni traže da se ukine, drugi neće, treći traže da se potpiše ugovor sa Amfilohijem, znači sekularna država dobija religioznog partnera”, smatra Šćekić.

Na pitanje šta će biti epilog u raspodjeli vlasti između GP URA i DF, Šćekić kaže da je jedino sigurno da neće biti mjesta za one koji hoće da okrenu kurs ka Rusiji.

“To se neće dozvoliti, a to ne želi ni većina građana Crne Gore. Šta će biti veliki problem, nemaju iskustva u vođenju države, a imaju ogromne ekonomske izazove koje je ostavila kriza izazvana korona virusom”, rekao je on.

Riskantna igra Vučića

Mišljenja je i da će porast srpskog uticaja u regionu izazvati bojazan da će se ponoviti devedesete godine prošlog vijeka.

“Ako raste srpski uticaj u Republici Srpskoj, naravno da će se hrvatsko bošnjački entitet plašiti za budućnost, naročito jer Milorad Dodik daje bahate i neodgovorne izjave. Dakle, strah od ponavljanja istorije postoji. Znamo da je devedesetih godina zvanična srpska politika bila ako ne znamo da pregovaramo, znamo da se bijemo. Znamo da postoje krugovi koji sanjaju san o “Velikoj Srbiji”, a kada to sve znate, onda je jasno otkud bojazan od opasnosti da Crna Gora potpadne pod taj uticaj, kao i sjever Kosova i sjever Sjeverne Makedonije. Aleksandar Vulin kaže da je Aleksandar Vučić lider svih Srba u vasioni, a Ivica Dačić otvara sezonu lova na sve one građane Srbije koji ukazuju na srpske zločine prema Albancima i pronalaze masovne grobnice. Protivnici komunizma u Srbiji govore da je Josip Broz Tito znao da je “jaka Srbija slaba Jugloslavija” i obratno i da je zato Srbiju podijelio na tri dijela, napravio državu sa dvije autonomne pokrajine. To je istorijska činjenica, tako da ja razmijem strah zbog ratnog iskustva iz devedesetih, gdje smo se, umjesto da se civilizovano rastanemo, tukli i prolivali krv. Uostalom jedan od najvećih razloga raspada Jugoslavije je bila politika Slobodana Miloševića “Srbija iz tri dela biće jednom cela”, dodaje Šćekić.

On navodi i da Aleksandar Vučić sada igra vrlo riskantnu igru i za sebe i za Srbiju, pokušavajuči da sve tri velike sile, odnosno četiri sa EU, drži u nekoj vrsti ravnoteže.

“On Zapadu kaže da će priznati Kosovo, a Rusima da neće nikada, da Srbija neće biti članica NATO pakta. I onda i jedni i drugi kažu da je sve u redu i da on ostane tu gdje je. Ali, samo do jednog trenutka. Današnji razvoj svijeta je takav da se ne trpi ničija neutralnost, sem Švajcarske, znamo i zbog čega. Dakle, treba da je jasno svima da je Srbija isuviše mala država da bi se svjetske sile svađale oko nje. One će se na kraju dogovoriti šta će i kako. Ali, ono što je vrlo interesantno jeste kako će Kina i Rusija, a posebno Rusija reagovati na činjenicu da se Amerikanci koji su 30 godina bili ignorisani od Srbije vraćaju u punoj snazi na njenu teritoriju”, dodao je Šćekić.

Popis će biti veliki izazov za novu vlast u Crnoj Gori

Šćekić smatra da će popis, koji će naredne godine biti sproveden u Crnoj Gori, biti veliki izazov za novu vlast u Crnoj Gori i dodaje da je ona postala svjesna da je ušla u pakt sa nekim ko hoće da bude konstitutivni narod, element crnogorske države i da se pita za sve odluke.

“Dakle, popis će imati refleksiju na odnose između Crne Gore i Srbije. Već je najavljeno otvaranje konzulata Srbije u Beranama. Ništa nije slučajno. To pokazuje da se neće žaliti novac za ostvarivanje nekih ciljeva. Nova vlast u Crnoj Gori se vara ako misli da će to moći da kontroliše. Dakle, novu vladu čeka vrlo izazovan period”, navodi on.

DPS mora da prođe kroz čistilište

Komentarišući najavljeni vanredni kongres DPS-a za sredinu decembra, Šćekić kaže da on on mora da bude iskorišćen za veliko pročišćenje u partiji i to na sljedećim osnovama: odnos prema građanima, prema državi i odnos prema kriminalu, odnosno zloupotrebi položaja.

“Ako treba neka kongres traje i nekoliko dana iza zatvorenih vrata, neka “leti” perje. Ali upravo je to velika šansa DPS-a da sada prođe kroz čistilište u kojem svako mora biti testiran. Taj, da se malo našalim “PCR” test treba da prođu svi, od običnog člana do predsjednika države i vlade. Oni koji ne prođu, ne treba da budu članovi DPS-a. Samo tako DPS može da povrati povjerenje svog članstva i građana i da spremno dočeka nove izbore kada god oni bili”, zaključio je Šćekić.

Vikend novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here