Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je da su juče imali takozvani “crni ponedjeljak”, tokom kojeg je zabilježen najveći broj dolazaka pacijenata u kovid ambulante.
Kavarić je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštio da su tokom jučerašnjeg dana imali 759 pacijenata sa sumnjom na novi koronavirus.
“Juče smo imali tzv. crni ponedjeljak, najveći broj dolazaka u kovid ambulantu. Za jedan dan smo imali 759 pacijenata sumnjivih na kovid. Ulazimo u dalje opterećenje zdravstvenog sistema. Na današnji dan, od 1.195 aktivno pozitivnih u Podgorici, Dom zdravlja prati, liječi, rehabilituje, dijagnostifikuje 1.143 pacijenta”, rekao je Kavarić.
Jučerašnji dan, kako je rekao, bio je neslavan rekord po svemu.
“Imali smo čak 153 pacijenta upućena na testiranje na kovid, 654 kućne posjete kompletne su obavili ljekari i nešto ispod 400 ostalih usluga, pričam samo o pacijentima kod kuće, koji su kovid transporti, patronaže, uključivanje infuzije, odvoženje ljudi na kliniku”, kazao je Kavarić.

“Nama su pacijenti prioritet. Zajedno sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO) donijeli smo odluku da pored svih obaveza odredimo dva tima ljekara, koji će raditi isključivo na pisanju elektronskiih recepata, tako da će kroz aplikaciju e-zdravlje, svakog dana od sedam do 21 sat, dva tima ljekara raditi samo to”, najavio je Kavarić.
Kad se terapija odredi, pojasnio je on, ta informacija će biti dostupna osiguraniku istog trena.
“Sada ne bi trebalo da bude nikakvih problema u ostvarivanju ovog prava”, rekao je Kavarić.

Podsjeća da u Podgorici živi više od 250.000 stanovnika, a da je pin kod za ulazak na aplikaciju podiglo njih oko 35.000.
Uskoro vakcinacija protiv sezonskog gripa
Kad je riječ o sezonskom gripu, kaže da od 15. oktobra ulazimo u proces imunizacije protiv sezonskog gripa.
“Interesovanje za vakcinaciju protiv gripa je veliko. Trudićemo se da se doorganizujemo i za to, biće to izazov, ali nadam se da u bliskoj saradnji sa susjednim institucijama ćemo ispuniti ono što se od nas očekuje”, kazao je Kavarić.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here