Komesar Evropske unije EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji obratio se večeras poslanicima u crnogorskom parlamentu i naglasio da je u strateškom interesu EU da se Crna Gora piribliži Evropi. Prema njegovim riječima pred Crnom Gorom su dva ključna prioriteta i to vladavina prava i prevazilaženje ekonomskekrize

On je naglasio da se raduje što se politički dijalog vratio u Skupštinu Crne Gore.

“Uvijek je privilegija i čast biti u prilici da govorite u Skupštini jer preko vas mogu da prenesem važne poruke. Jako mi je drago što se u ovaj časni dom vratio politički dijalog nakon izbora,” naveo je Varhelji.

Varhelji je istakao da se Crna Gora suočava sa dva ključna prioriteta, prvi je produbljivanje reformi, naročito u vladavini prava.

“Drugi je prevazilaženje ekonomske krize izazvane virusom kovid19. Odgovor na ova dva ključna izazova zahtijeva javnu upravu koja dobro funkcioniše. Računam da vlasti Crne Gore sarađuju sa nama kako bi se plan efikasno realizovao”, poručio je on.

Prema njegovim riječima EU uložila napore da ekonomski pomogne oporavak Crne Gore.

“Vaša zemlja je ove sedmice dobila pomoć, isplatili prvu tranšu 30 od 60 miliona eura,” naglasio je on.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je poručio da će Crna Gora ići putem slobode, prosperiteta i evropske solidarnosti.

“Sve analize i preporuke EK budite sigurni da doživljavamo kao važan putokaz koji će dati doprinos razvitku Crne Gore,” kazao je Bečić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here