Danima se u Crnoj Gori dnevni broj zaraženih koronavirusom ne spušta ispod 200, a juče su čak zabilježena 344 nova slučaja. Međutim, ni ovi alarmantni podaci mnoge građane ostavljaju ravnodušnim, te se ne prdržavaju preporuka: ne nose maske, ne drže distancu, organizuju veća okupljanja…

Na fotografiji koju je CdM-u poslao čitalac iz Tivta vidi se da je jedan lokal pun gostiju koji ne poštuju donijete mjere u cilju suzbijanja koronavirusa. Ovakve scene viđaju se svakodnevno u skoro svim crnogorskim gradovima.
Nacionalno koordinaciono tijelo je naložilo nadležnim inspekcijama da kontrolišu poštovanje mjera ali svakodnevni primjeri potvrđuju da ili nema dovoljno inspektora ili se u kontrole ne ide redovno. Ipak, najveću odgovornost snose građani jer nepoštovanjem mjera najprije rizikuju svoje zdravlje i svojih najbližih, a potom i cijelog društva.

Iz Instituta za javno zdravlje su nebrojeno puta upozorili da svako okupljanje predstavlja epidemiološki rizik.

“Koronavirus ne bira i toga svi moram o biti svjesni. Niti je nestao, niti se ublažio. Jedini koji drže ključeve uspjeha su građani koji poštuju mjere”, poručuju iz IJZ.

Koronavirus se munjevito širi i Evropom. Mnoge zemlje ponovo pooštravaju mjere.

U Crnoj Gori je trenutno aktivnih slučajeva je 3828, što na sto hiljada stanovnika 608.

Ne zaboravite: distanca – ruke – maska!

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here