Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio je u ponedjeljak veče ultimatum koalicijama ,,Zajedno za budućnost Crne Gore“, ,,Mir je naša nacija“ i ,,Crno na bijelo“ da mu do utorka u 18 sati dostave imena kandidata za ministre.

U pismu koje je poslao koaliciji ,,Zajedno za budućnost Crne Gore“, a koje objavljuje Pobjeda, mandatar – osim izuzetno kratkog roka – insistira da kandidati za ministre moraju da budu stručnjaci u svojoj oblasti.

Stručnjaci

– Od ključne je važnosti da svi prijedlozi budu visoko kompetentni, odnosno da svojom radnom i obrazovnom biografijom odgovaraju profilu ministarstva za koji se kandiduju – navodi se u pismu Krivokapića.

U dokumentu, koji je poslat mejlom, ističe se da će ,,Krivokapić u sljedećoj etapi, koja će uslijediti ubrzo, obaviti razgovor sa svakim od kandidata pojedinačno“.

U pismu se dodaje i da se prilikom predlaganja vodi računa o rodnoj ravnopravnosti i regionalnoj zastupljenosti, ali i naglašava da mandatar zadržava pravo da predloži ministra finansija.

Tekst pisma korespondira sa informacijama koje je objavila Pobjeda, da je mandatar upoznao sve predstavnike trojne koalicije sa ekspertskim karakterom vlade u kojem neće biti mjesta za stranačke lidere, čemu se Demokratski front snažno protivi.

Nezapamćen gest

Gest Krivokapića je nezapamćen u parlamentarnoj istoriji Crne Gore jer do sada se nije desilo da mandatar traži od stranaka – koje su ga predložile – imena ministra u roku manjem od jednog dana. Takav zahtjev je gotovo nemoguće ispuniti imajući u vidu da stranačke procedure zahtijevaju sazivanje glavnih odbora i izjašnjenje o kandidatima u roku manjem od 24 sata, što je tehnički neizvodljivo.

Još je čudnije što je Krivokapićev zahtjev pisano upućen, iako je prethodno obavio razgovore sa brojnim liderima stranaka koje čine parlemntarnu većinu.

Zahtjev za imenovanjem eksperata, čiju stručnost će procjenjivati isključivo Krivokapić i njegov tim, isključuje gotovo sve lidere stranaka parlamentarne većine za funkcije ministara.

U finalnoj raspodjeli Krivokapića koaliciji ,,Za budućnost Crne Gore“ bi pripalo devet resora: jedno potpredsjedničko mjesto koje se veže uz jedan resor, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo nauke, Ministarstvo sporta, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave.

Mandatar odbio PzP

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je u izjavi za Pobjedu da će se Pokret za promjene o učešću u vladi izjasniti nakon što vidi spisak kandidata koji će ponuditi Krivokapić.

On je otkrio da je mandatar odbio da predsjednik PzP-a bude potpredsjednik vlade za demokratske reforme i koordinaciju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

– To mjesto i pored mog insistiranja mandatar nije ni predvidio, a mjesto potpredsjednika za koordinaciju službi bezbjednosti je, po sadašnjem prijedlogu, zajedno sa funkcijom ministra odbrane očigledno rezervisano za Dritana Abazovića ili nekog iz koncerna Vijesti. Posljednji medijski istupi su jasno pokazali ko su stvarni šefovi Abazoviću – Žarko Rakčević i Miško Perović – rekao je Medojević.

On je kazao da će Pokret za promjene podržati svaku reformsku vladu bez DPS, ali da li je ta vlada reformska pokazaće spisak kandidata.

– Vidjećemo da li će, kao što sumnjamo, u njoj biti i ljudi iz DPS – rekao je Medojević.

Koaliciji ,,Crno na bijelo“ bi pripalo potpredsjedničko mjesto u vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti, kao i resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja te kulture i informisanja.

Po prijedlogu mandatara Krivokapića, koaliciji ,,Mir je naša nacija“ bi pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo inostranih poslova, kao i mjesto potpredsjednika vlade.

Odgovor DF, PzP i SNP: Načelno prihvatljivo, imena tek nakon stranačkih procedura

– I pored toga što je vaša ponuda našim strankama za učešće u vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije – navedeno je u zajedničkom odgovoru DF-a, PzP-a i SNP-a.

U odgovoru se navodi da načelni dogovor podrazumijeva da će Nova imenovati predstavnike za MUP, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo. Pokret za promjene imenovaće predstavnike za potpredsjednika za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvjete, s tim što to potpredsjedničko mjesto nije predviđeno u mandatarovom planu.

DNP imenovaće predstavnike za Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave, a SNP će imenovati svoje predstavnike za Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

– Zajednički smo odlučili da vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim, onako kako smo Vam prepustili i druge dvije najvažnije funkcije u vladi – Ministarstvo finansija i generalnog sekretara vlade. Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rješenje za taj resor. Ne sumnjamo da ćete prilikom izbora za ove funkcije koje smo Vam prepustili izabrati pogodne kandidate, vodeći računa o visokoj stručnosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i regionalnoj zastupljenosti, ali nama je najvažnije da povedete računa o istorijatu tih osoba. Ne bismo željeli da ovim važnim funkcijama budu nagrađeni oni koji su bili ranije uvezani i spregnuti sa bivšim režimom. O konačnosti ove odluke, kao i imenima kandidata, izjasnićemo se naknadno, nakon sprovedenih, obaveznih stranačkih procedura – navodi se u odgovoru. U odgovoru se i dodaje da je za predsjednika SNP-a jedino važna odluka GO SNP-a.

Lažna vijest Blica

Beogradski dnevnik Blic objavio je juče lažnu vijest da je Demokratskom frontu ponuđeno čak 11 resora i da to lideri Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević kriju od svojih stranačkih funkcionera.

– Osim 11 ministarskih mjesta, od kojih je Krivokapić jedino zadržao pravo da predloži ministra finansija, Demokratskom frontu treba da pripadne i dvije trećine javnih preduzeća i uprava. Većina u Demokratskom frontu ne zna šta mandatar nudi jer trojica lidera Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević ne obavještavaju ni visoke stranačke funkcionere, ni saborce, a ni javnost šta se nudi. Umjesto toga prave se nekakvi zapleti, nekakva fama – piše Blic.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here