Nova većina imaće moju apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti, a tome će doprinositi i državotvorno djelovanje nove proevropske opozicije, kazao je predsjednik Milo Đukanović na današnjem sastanku sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom u Berlinu.
Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je, uz čestitke povodom 30-togodišnjice ujedinjenja Njemačke, zahvalio za prijem, ističući da je to njegov drugi susret sa Šojbleom u posljednjih 18 mjeseci i velika privilegija za Crnu Goru.

Predsjednik je potvrdio da usvajanje evropskih vrijednosti i integracija u EU ostaje osnovna preokupacija državne politike i njen strateški cilj.

“Crna Gora nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje i promoter evropskih vrijednosti kao jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima”, naveo je Đukanović.

Predsjednik je upoznao Šojblea sa razvojem događaja u Crnoj Gori nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora i ocijenio je izbori i sve ono što je uslijedilo nakon priznanja rezultata od strane svih aktera, što je prvi put u novijoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, potvrđuje napredak u pogledu demokratske kulture i kapaciteta za demokratsku tranziciju vlasti.

“Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će vjerujemo odgovoriti na najbolji način”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Bundestaga je uz srdačnu dobrodošlicu čestitao Crnoj Gori na održanim izborima koji su izraz demokratije.

“Promjena vlasti, koja se desila po prvi put u Crnoj Gori, uvijek je izazov”, kazao je Šojble, uz podsjećanja na ranija njemačka iskustva.

U tom procesu, naglasio je, predsjednik ima posebnu odgovornost, zbog čega mu je poželio uspjeh i posebno čestitao.

“Bundestag će nastaviti da razvija odnose saradnje i s novom većinom i budućom opozicijom i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore”, rekao je Šojble.

On je dodao da je svaka promjena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumijeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade.

“To je nešto što se mora naučiti i što je u najboljem interesu države”, istakao je Šojble.

Sagovornici su ukratko komentarisali i politiku proširenja, kao i odnose u regionu u širem kontekstu, te podijelili zabrinutost zbog razvoja pandemije, čije se pogoršanje očekuje i u Njemačkoj u narednim sedmicama.

“Zato moramo biti spremni da uradimo sve što je moguće i postići oko toga jedinstvo u Evropi. Posledice su veoma zabrinjavajuće naročito na planu ekonomije, gdje najveći izazov ostaje očuvanje ekonomskih potencijala za period nakon krize”, zajednička je ocjena dvojice zvaničnika.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here