Budvanin Miloš Marović može kao slobodan građanin da uđe u Crnu Goru bez straha da će biti uhapšen i sproveden u spuški zatvor, jer je podgorička kancelarija Interpola povukla međunarodnu potjernicu koja je za njim bila raspisana zbog izdržavanja jednogodišnje zatvorske kazne.

– Odjeljenje bezbjednosti Kotor obavijestilo je 14. oktobra Osnovni sud u Kotoru da je 7. oktobra, po nalogu kancelarije Interpola u Podgorici, povučena potjernica protiv Miloša Marovića – kazao je za Pobjedu sudija za istrage ovog suda Špiro Pavićević.

Rješenje

Osnovni sud u Kotoru je 16. septembra po službenoj dužnosti donio rješenje o apsolutnoj zastarjelosti izvršenja jednogodišnje kazne zatvora na koju je Marović osuđen u julu 2016. godine.

Na osnovu tog rješenja kancelarija Interpola u Podgorici povukla je potjernicu.

Miloš Marović je uhapšen krajem 2015. godine i nakon što je Viši sud prihvatio sporazum o priznanju krivice osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Prema nagodbi koju je sklopio sa tužilaštvom, Marović je pored godine robije pristao i da državi plati 380.000 eura, jer je učestvovao u nezakonitoj prodaji zemlje u selu Prijevor, čime je Opština Budva, kako je ustanovljeno, oštećena za oko 1.400.000 eura.

Pošto je potpisao sporazum, Marović je pušten iz pritvora u Istražnom zatvoru u Spužu, a 21. decembra 2016. godine, preko Graničnog prijelaza Aerodrom Podgorica, napuštio je Crnu Goru i pobjegao u Beograd.

Mjesec i po kasnije, 31. januara 2017, kada je trebalo da bude priveden na izdržavanje kazne policija je obavijestila Osnovni sud u Kotoru da je nedostupan, nakon čega je ovaj sud izdao potjernicu za njim.

Beograd

I ocu Miloša Marovića, nekada visokom državnom funkcioneru i drugom čovjeku Demokratske partije socijalista, Svetozaru Maroviću Beograd je utočište već nekoliko godina. On je pravosnažno osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog malverzacija u nekoliko korupcionaških afera kojim je budvanska kasa oštećena za milionske iznose.

Crnogorske vlasti raspisale su potjernicu i za njim, ali srpske vlasti ignorišu zahtjev Crne Gore za izručenje.

Pobjeda je ranije objavila da Svetozar Marović i njegov sin imaju šansu da više ni dana ne provedu u zatvoru, bez obzira na to što su pravosnažno osuđeni.

Špekulacije da je Svetozar Marović u međuvremenu dobio i srpsko državljanstvo nikada nijesu potvrđene, a Pobjedu je služba za odnose sa javnošću MUP-a Srbije ostavila bez odgovora na to pitanje.

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, u slučaju Svetozara Marovića zastarjelost izvršenja kazne nastupila bi u septembru 2021. godine, odnosno pet godina od dana kada je osuđen na skoro četvorogodišnju robiju.

– Izrečena kazna ne može se izvršiti kad protekne pet godina od osude na kaznu zatvora preko tri godine – navodi se u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Marovićev branilac, advokat Zdravko Begović u više navrata do sada pokušavao je javnosti da objasni da njegov klijent nije u bjekstvu, već da se zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja ne može prijaviti na izdržavanje zatvorske kazne.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here