Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, u ime Crne Gore potpisao je sporazum, prema kojem će naša zemlja kada vakcina protiv bolesti COVID-19 bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja, saopšteno je danas iz tog resora.

“Želim da vas informišem da je Vlada Crne Gore na juče održanoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv COVIDa-19. Ja sam upravo potpisao Sporazum, a danas će biti uplaćen avans u iznosu od 771.280 dolara, odnosno 646.000 eura”, kazao je Hrapović.

Ministar je obrazložio da je Crna Gora potpisivanjem ovog sporazuma pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je iniciran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa SARS-COV-2.

Navedena Inicijativa je podržana od strane Evropske komisije, ali i mnogobrojnih relevantnih organizacija među kojima su Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, Dječiji fond Ujedinjenih nacija, i druge.

”U ovom trenutku, COVAX Inicijativa predstavlja najpovoljniju opciju svim manje razvijenim državama i državama u tranziciji, među kojima je i Crna Gora, u pogledu nabavke vakcine za COVID-19, jer obezbjeđuje veliku dozu sigurnosti i transparentnosti. U prilog tome ide i činjenica da je COVAX Inicijativi pristupilo preko 170 država svijeta (među kojima je veliki broj zemalja EU i regiona), što dovoljno govori o ozbiljnosti i pouzdanosti navedene organizacije. Pristupanjem ovoj Inicijativi, Crnoj Gori će biti omogućeno da pod jednakim uslovima i u istom vremenskom intervalu sa drugim zemljama učestvuje u raspodjeli obezbijeđenih doza vakcina”, naveo je Hrapović.

On je pojasnio, da ukoliko država ne pristupi navedenoj Inicijativi, stavlja se u poziciju samostalnog pregovarača, i dovodi u nepovoljan položaj kod proizvođača u odnosu na veće (razvijenije) države i COVAX Inicijativu, imajući u vidu potrebnu količinu vakcina za Crnu Goru, što bi se direktno odrazilo na visinu cijene po dozi i vrijeme čekanja na isporuku.

Inicijalna cijena po dozi vakcine predviđena je u iznosu od 10,55 dolara, odnosno 8.84 eura.

Shodno istraživanjima Instituta za javno zdravlje Crne Gore i njihovoj procjeni o potrebnoj količini doza vakcine, u pismu Potvrde o namjeri za učešće, naša zemlja je iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20 odsto stanovništva (s obzirom da su preporučene dvije doze po jednoj osobi).

Procijenjena ukupna vrijednost nabavke je 2.582.640,00 $, odnosno oko 2.163.000,00 eura.

Remdesivir za liječenje koronavirusa

Takođe, Vlada je, uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, obezbijedila sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje naših građana koji su zaraženi korona virusom, a imaju težu kliničku sliku.

Na sjednici Nacionalne Komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite održanoj dana 24. septembra, usvojen je Protokol liječenja COVID-a starijih od 16 godina Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore. Navedenim Protokolom u terapiji pacijenata sa teškim respiratornim tegobama, kao jedan od antivirusnih ljekova predviđeno je uvođenje lijeka nezaštićenog naziva remdesivir.

Cijena navedenog lijeka je 345 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

”Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula Remdesivira na mjesečnom nivou.
Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400,00 eura (bez PDV-a)”- kazao je ministar Hrapović

S obzirom na izraženu potrebu u nabavci lijeka remdesivir, Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore “Montefarm” će izvršiti hitnu nabavku i uvoz lijeka u potrebnoj količini za mjesec oktobar.

Nabavka ovog lijeka u narednim mjesecima će najvjerovatnije biti moguća isključivo preko mehanizma zajedničke nabavke iniciranog od strane Evropske komisije.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here