Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je u poslanici povodom Lučindana istakao da vrijeme koje slijedi CPC dovodi pred nova iskušenja.

U poslanici povodom Lučindana, Mihailo podsjeća da se na sjutrašnji dan, 31. oktobra 1830. godine, u vječnost preselio Sveti Petar Cetinjski, svetitelj i državnik koji je utemeljio modernu Crnu Goru.

“Naš molitvenik pred Gospodom, najveća ličnost klasične Crne Gore. Danas se njegove mošti nalaze u manastiru koji su podigli njegovi preci, a kojim upravlja i u kojem stoluje čelnik tuđe crkve – cetinjske filijale Beogradske patrijaršije”, navodi se u poslanici Mihaila.

Prema njegovim riječima zato i poslije 220 godina treba da se priśetimo njegovih riječi upućenih Brđanima 1800. godine: “… Da ne izgubite, nego da uzdržite svoje poštenje i slavu i da utvrdite vašu predragu voljnost i slobodu, koje vi je Bog darova mimo svakoga naroda u svijet, da vi tuđin ne gospodari i ne zapovijeda i da nije gospodar od vašijeh života i đece i ot vašega imuća i domovah…” .

Mitropolit CPC ističe da su riječi Svetog Petra Cetinjskog i poslije dva vijeka savremene jer vrijeme pred nama Crnogorsku crkvu dovodi pred nova iskušenja, “kojima smo naredni i ponijet ćemo svoj krst”.

“Ali ovoga puta ćemo ga nositi mi s trojicom episkopa, jednim monahom i dvadeset dvojicom sveštenika, đakona i pođakona. Što nas čini ponosnim i radosnim, jer je svih ovih godina crkveni brod brodio kroz nemirno more i od njene obnove 1993. godine do danas, naša Crkva je uzrasla u toj mjeri da u njoj služe dvadeset sedmorica slugu Božjih. Ubrzo ćemo rukopoložiti i još trojicu sveštenika. A kroz četvoricu episkopa unutar sebe čuva hirotoniju, što je u pravome smislu čini autokefalnom. Bog i pravda su na našoj strani i pobijedit ćemo”, stoji u poslanici mitropolita CPC.

Povodom Lučindana će se sjutra, od 10 sati, u Crkvi Svetoga Prepodobnoga Ivana Crnojevića na Cetinju služiti sveta arhijerejska liturgija posvećena Svetom Petru Cetinjskom.

Liturgija će se, kako je saopšteno, služiti uz poštovanje svih mjera koje je propisalo NKT.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here