Mitropolit cmogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović najavio je da će odlikovati poslanika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, entiteta Bosne i Hercegovine, Draška Stanivukovića zbog njegovog prisustva zabranjenoj litiji u Nikšiću 28. avgusta, piše Pobjeda.

“Poslanika Stanivukovića trebam javno odlikovati zbog njegove časnosti”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu na BN televiziji koji je emitovan 4. oktobra.

On je rekao da je Stanivuković nepravedno protjeran.

“Crnogorska vlast je pozivala u posjete i proglašavali su počasnim građanima funkcionere sa tzv. Kosova, koji su bruka i čestitog albanskog naroda, a protjerali su vašeg mladog poslanika Draška Stanivukovića kojeg ću ja lično odlikovati”, rekao je Amfilohije u intervjuu.

Mitropolit Amfilohije dodaje da su Stanivukovića protjerali, a Hašima Tačija proglašavali počasnim građaninom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore uručilo je 29. avgusta Stanivukoviću rješenje u Nikšiću kojim mu se otkazuje boravak do 90 dana i zabranjuje ulazak u Crnu Goru do 29. avgusta naredne godine.

U obrazloženju MUP-a navodi se da je Stanivuković lažno naveo razloge boravka u Crnoj Gori.

Stanivuković je tvrdio da je u Crnu Goru došao da ljetuje, ali su snimci na društvenim mrežama pokazali da mu je osnovna namjera bila učešće na protestnim skupovima i litijama u organizaciji tadašnje opozicije i Srpske pravoslavne crkve koji su mjerama NKT-a bili zabranjeni.

Stanivuković je tada na svojim oficijelnim stranicama objavio video sa učešća u protestima opozicije gdje mu društvo pravi Vladislav Dajković, član tima nosioca liste koalicije „Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića.

“Ovdje sam sa svojim narodom u odbrani onog najsvetijeg. Čuvamo naše svetinje i nadamo se da će u nedjelju biti neke padavine. Jedan je naš narod u odbrani vjere, jezika, pisma”, navodi se u objavi Stanivukovića.

Stanivuković, najmlađi poslanik u Republici Srpskoj, je postao regionalno „poznat” kada se u februaru ove godine fotografisao sa četničkim barjakom sa lobanjom, koji su koristile četničke trojke u Drugom svjetskom ratu i izazvao žestoke reakcije na društvenim mrežama i u javnosti.

Opozicioni političari u Republici Srpskoj održali su 20. februara u amfiteatru Srednjoškolskog centra u Foči skup pod nazivom „Buđenje Srpske” pred nekoliko stotina pristalica. Sa margina opskurnog fočanskog skupa procurila je fotografija Draška Stanivukovića sa crnom četničkom zastavom, sa lobanjom i ukrštenim kostima ispod, uz poruku “S verom u Boga, sloboda ili smrt”.

Fotografija, koju je na Fejsbuku objavio jedan od učesnika skupa, izazvala je žestoke reakcije u javnosti, od kojih je većina ukazivala na to da je Stanivuković pokazao pravo lice.

Novinar i kolumnista Dragan Bursać se na Fejsbuku zapitao što je uoipšte čudno da se Stanivuković slikao sa fašističkom četničkom zastavom i onda cinično dodao: „Jok, slikaće se sa petokrakom uz „Ćao Bela”.

Mitropolit Amfilohije je zaražen korona virusom i već nekoliko dana nalazi se u Kliničkom centru Crne Gore, pa je dodjela odlikovanja Stanivukoviću za sada odgođena.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here