Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić danas je na konferenciji za medije rekao da im nije cilj da zatvore državu i da život stane i pozvao građane da odustanu od najavljenog patriotskog skupa kao i od svih masovnih okupljanja.
Direktor Interne klinike u Kliničkom centru, doktor Sreten Kavarić rekao je da se u Kliničkom centru liječi 52 pacijenta od kojih je 18 životno ugrođeno, u Baru 39, u Beranama 57, u Nikšiću 65 pacijenata, u Brezoviku 33 pacijenta.
“U Nikšiću je šest pacijenata sa teškom zdravstvenom slikom”, rekao je Kavarić.

Na internoj klinici KCCG je 17 pacijenata u teškom zdravstvenom stanju.

U Urgentnom centru dnevno se pregleda i do 200 pacijenata

“Ogroman posao od početka epidemije rade timovi izabranih ljekara iz svih Domova zdravlja, kao i epidemiolozi koji rade bez slobodnog dana. Najveći teret nose zaposleni u Urgentnom centru koji dnevno pregledaju i do 200 ljudi”, rekao je Begić.

On je rekao sve pacijente liječe shodno protokolima koje dobijamo od SZO.

Na pitanje novinara zašto su odjeljenja u kojima je jedan učenik zaražen u samoizolaciji rekao da je za sjutra zakazana konferencija svih epidemiologa gdje će biti riječi o ovom slučaju.

Begić je rekao da će se svako obolijevanje individualno istraživati.

Svi da se uzdrže od masovnih okupljanja

Na pitanje novinara kako komentariše to da će se 23. oktobra organizovati patriotski skup, Begić je istakao da ne može da vjeruje neko u državi može da razmišlja o bilo kom skupu.

“Ne mogu da zamislim da neko i djeci slavi rođendan”, rekao je on.

Begić je apelovao da ko god poziva na bilo kakav skup od njega i odustane.

On je rekao da se svi maksimalno trude da se u najkraćem roku obave sva testiranja.

Mjere dale rezultate tamo gdje se poštuju

Na pitanje da li se nazire svijetlo na kraju tunela kada je u pitanju kriza koronavirusa, Begić je rekao da da.

“Mjere su dale rezultate, u Nikšiću i Beranama smo imali situaciju pad broja novooboljelih. Tamo gdje se mjere poštuju rezultata ima. Nama nije cilj da zatvorimo državu i da život stane”, rekao je on.

Kako je kazao, tamo gdje se situacija otrgla kontroli krenuće se sa strožijim mjerama.

Na pitanje da li je obavezno PCR testiranje te da li je mitropolit Amfilohije bio morao da se testira, Begić je rekao da u Crnoj Gori postoji Zakon o zaštiti prava pacijenata ali da postoji i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Ne bih komentarisao saopštenje cetinjske bolnice. Onog trenutka kada se posumnja na infekciju treba svaki pacijet treba da se javi Institutu za javno zdravlje. Mi u konkretnom slučaju nismo imali osnovu za dalje postupanje”, rekao je on.

Osobe koje su u samoizolaciji da ne izlaze 14 dana

Begić je podsjetio da sve osobe koje su pozitivne na koronavirus i nalaze se u samoizolaaciji treba da ostanu kućama 14 dana.

“Oporavljena osoba se smatra ona koja je bila u samoizolaciji dvije nedjelje i koja posljednja tri dana nema simptome.

Takođe, svaki kontakt zaraženih osoba treba da bude u karantinu a testitaju se samo osobe koje imaju simptome”, rekao je Begić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here