SA DRUŠTVENIH MREŽA UPUĆEN APEL EU I SAD DA PREPORUČE ODLAGANJE POPISA U CRNOJ GORI

Na društvenim mrežama 7. oktobra pojavio se Apel građana Crne Gore institucijama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država za odlaganje popisa stanovništva predviđenog za prvu polovinu naredne godine.

Apel se može naći na FB profilu “Goro moja”, gdje je građanima ponuđen i link za potpisivanje peticije, odnosno Apela kojeg prenosimo integralno:

“Apel za donošenje obavezujući preporuka od relevantnih institucija EU i SAD, radi odlaganja popisa stanovništva 2021.godine, do sticanja dostojanstvenih i civilizovanih uslova za slobodno izjašnjavanje po pitanju nacionalnosti u Crnoj Gori. Popis stanovništva nije isto što i parlamentarni izbori. Politika na jednu stranu, a građanski koncept države i društva na drugu stranu! Na identitetsko opredjeljenje građana ne smiju da utiču pojedinci, politika, vjerska zajednica ili centri moći izvan granica Crne Gore.

Kao više puta do sada, a posljednji put na referendumu, kada su definisana pravila od predstavnika EU, APELUJEMO DA SE DONESU OBAVEZUJUĆE PREPORUKE, koje bi imale za cilj odlaganje popisa stanovništva, do momenta sticanja uslova za slobodno izjašnjavanje po pitanju nacionalnosti”, navodi se u apelu.

“Goro moja” ima 5.000 prijatelja, što je maksimum koji ova društvena mreža dozvoljava kada je riječ o profilu, zbog čega je formirana Fejsbuk grupa zatvorenog tipa istog naziva Goro moja koja za sada broji 2.000 članova.

U jednoj od poruka inicijatori Apela se obraćaju građankama i građanima “svih vjera i nacija, političkih opredjeljenja i ličnih ubjeđenja, ljubiteljima i poštovaocima istine, naše istorije i himne, našeg barjaka i časnih predaka” pozivajući ih da budu zajedno u odbrani prava na dostojanstvo i postojanje.

“Najbolji i oni manje bolji među nama, stari i mladi, na nama je da stanemo u odbranu SVI!!! Da branimo i ne damo ono što je naše, našu istoriju, sadašnjost i budućnost. Na nama je da pametno, sa britkim i oštrim riječima, sa ljubavlju i širinom, kako samo ljudi u Crnoj Gori umiju, dočekamo i dobro i loše ZAJEDNO. Da dijelimo iskustva i mišljenja, da se okupimo oko naše svetinje Crne Gore, da ponosno stanemo čelom u čelo, i na sav glas kažemo NE DAMO TE GORO MOJA!!! “, poručuju inicijatori apela.

Očigledno da je ova grupa odgovor na neviđenu kampanju Srbije koja se i preko društvenih mreža vodi za što veći broj srpskog stanovništva u Crnoj Gori, odnosno za negaciju crnogorske nacije i Crnogoraca.

U kampanju su uključeni svi, od srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i Sprske pravoslavne crkve, do akademika, istoričara, medija.

Upravo su u subotu, 10. oktobra srpski tabloidi prenijeli izjavu srpskog istoričara Aleksandra Rakovića kako očekuje da “Srbi postanu većina u Crnoj Gori”, da bude “preko 40 odsto onih koji se izjašnjavaju kao Srbi i da se krene u obnovu srpske državnosti”.

“Popis stanovništva je fundamentalno važan za Srbe, ne samo u Crnoj Gori, nego za sve Srbe. Srpski identitet se vraća na velika vrata, a ono što je suštinski bitno je uloga Srbije i Republike Srpske. Imamo svako pravo da se uključimo u pitanje popisa u Crnoj Gori, to je po Ustavu Srbije dozvoljeno”, poručio je Raković jedan od autora “srpskog sveta”.

Raković kaže da trenutna procjena stanovništva već sada ide u korist Srba, jer se “kao Srbi izjašnjava njih 36 odsto, a oni koji su izabrali srpski jezik kao maternji je blizu 60 odsto”. Iz toga izvlači zaključak da će Srba biti preko 40 odsto, čime će biti najbrojnija nacija.

Popis će, kako ocjenjuje jedan od Vučićevih glasnogovornika, biti kraj Demokratske partije socijalista i njenog lidera.

“Milo Đukanović ne može da se snađe sada. Svaki dan govori da će ići u šumu jer je izgubio izbore. Kada se glasačko tijelo DPS-a suoči sa tim da su izgubili vođu, ostaće izgubljeni jer nemaju ideologiju. DPS će biti atomizovan i neće postojati kao stranka”, smatra Raković.

Rakovićeve izjave jasno pokazuju da Srbija kao jedinu prepreku za ostvarivanje ciljeva koje više nimalo ne krije, vide u Demokratskoj partiji socijalista, odnosno u predsjedniku Crne Gore zbog čega ne prestaje brutalna kampanja protiv Đukanovića koja pokazuje ogromnu količinu mržnje i opsjednutosti.

Očigledno da Srbija u novoj vlasti u Crnoj Gori ili njenom najvećem dijelu vide partnere za ostvarivanje projektovanih ciljeva.

Analitičari, politikolozi, istoričari koji dobro poznaju prilike u regionu stoga upozoravaju da je popis stanovništva najveće iskušenje za Crnu Goru od referenduma 2006. godine, te da naša država mora alarmirati kompletnu međunarodnu zajednicu da spriječi nacionalni inžinjering i pretvaranje nezavisne, samostalne Crne Gore, članice NATO-a države u još jednu republiku srpsku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here