Ne postoji šansa da Demokratska unija Albanaca uđe u novu vlast, kazao je za Pobjedu Mehmet Zenka, predsjednik te partije, povodom poziva mandatara Zdravka Krivokapića manjinskim partijama da budu dio buduće vlade.

DUA je dio albanske koalicije “Jednoglasno”, koju čine i Demokratska partija, kao i Demokratski savez u Crnoj Gori. To je za sada jedina odluka od manjinskih partija koje je Krivokapić pozvao da učestvuju u novoj vlasti.

“Poziv smo dobili od mandatara, ali DUA ne vidi sebe u koaliciji sa partijama koje su programski apsolutno različite sa nama, koje su u velikoj i dubokoj koliziji sa našim programskim načelima i smjernicama. Ljudi se mijenjaju od danas do sjutra. Ja sam ono što jesam, a oni koji će da prelete sa jedne na drugu stranu, srećan im put”, poručio je Zenka.

Genci Nimanbegu, jedan od lidera koalicije, “Albanska lista – Genci Nimanbegu Nik Đeljošaj“, kazao je za Pobjedu da je njegova koalicija prihvatila poziv mandatara za razgovor o ulasku u vladu, ali to ne znači, kako je rekao, i da je prihvaćeno učešće u vlasti.

“Što više protiče rok za formiranje nove vlade, manje su šanse da se parlamentarna većina međusobno dogovori o tome”, ocijenio je Nimanbegu.

Kazao je da se još ne zna datum razgovora sa Krivokapićem, mada su pojedini mediji javili da je razgovor u četvrtak.

“Prihvatili smo poziv da razgovaramo, ali to ne znači da smo se i dogovorili. Da li ćemo ući u vlast zavisi od tog razgovora, od njihovog programa, od više faktora”, istakao je Nimanbegu.

Bošnjačka stranka odlučiće da li će ući u razgovore sa Krivokapićem na sjednici Glavnog odbora, koja će biti održana u nedjelju, 18. oktobra u Rožajama, kazao je za Pobjedu Adel Omeragić, portparol BS.

Istakao je da će se na sjednici GO razgovarati i o aktuelnoj političkoj situaciji.

“Tada ćemo odlučiti i o pozivu Krivokapića”, rekao je Omeragić.

Krivokapić je zvanični poziv manjinskim partijama uputio odmah nakon što je predložen za mandatara za sastav vlade.

U pozivima je naveo da potvrđuje spremnost, iskazanu i sporazumom o saradnji sa koalicijama„Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo”, za saradnju sa manjinskim partijama.

Krivokapić je najavio da će do 8. novembra imati prijedlog za novu vladu.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here