Nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) u Nikšiću su dale rezultata, kazao je direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin i dodao da je zadnjih dana manje pacijenata na pregledima i manje onih kojima je u ovom trenutku potrebno hospitalno liječenje.

“U Opštoj bolnici u Nikšiću liječi se 75 pacijenata, 8 je životno ugroženo i nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja, jedan je na respiratoru a tri na invazivnoj ventilaciji. Ostali su stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjećaju”, kazao je Ašanin.
U bolnici tenutno ima dovoljno mjesta za nove prijeme.
“Na samom početku drugog talasa Bolnica Nikšić je bila u obavezi da obezbijedi 80 kreveta. U trenutku pogoršanja epidemiološke situacije u Nikšiću dobili smo nalog da proširimo kapacitete za 20 postelja što smo i uradili. Tako da u ovom trenutku mi smo respiratorni centar koji je u funkciju stavio 100 postelja za liječenje pacijenata od kovid infekcije. To znači da smo osim kapaciteta psihijatrije u funkcju stavili i kapacitete Odsjeka za ortopediju. U ovom trenutku imao mjesta za sve one kojima je potrebno bolničko liječenje”, dodao je Ašanin.

On ističe da su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela dale rezultata.
“Vidim da su nove mjere NKT-a dale efekte i čini mi se da zadnjih dana imao manji broj pacijenata na pregledima i manji broj pacijenata kojima je u ovom trenutku potrebno hospitalno liječenje u bolnici u Nikšiću”, dodao je Ašanin.
U toj zdravstvenoj ustanovi trenutno je 5 ljekara pozitivno na korona virus, 17 medicinskih sestara odnosno tehničara i tri nemedicinska radnika odnosno zaposlene u tehničkoj službi.
“Sve ovo dugo traje, opterećanja psihofizička su velika, pomalo se osjeća i zamor kod onih koji su angažovani na liječenju pacijenata u kovid bolnici ali i u svakom slučaju ne dovodi se u pitanje ni profesionalni pristup ni sve ono što treba da bude karakteristika savjesnog i odgovornog medicinskog radnika”, kazao je Ašanin.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here