Nakon žestokog protivljenja mještana, ali i ekologa, Ministarstvo odbrane odložilo je vojnu vježbu na području Sinjajevine, koja je bila zakazana za sjutra.

Kako je saopšteno iz ovog resora, vojna vježba je otkazana dok se za to ne steknu uslovi.

>>>Danas ili sjutra biće poznato otkazuje li se vojna vježba na Sinjajevini>>>

“O svim daljim aktivnostima javnost će blagovremeno biti obaviještena”, navode u MO.

Otkazivanje vojne vježbe na Sinjajevini za lidera URA-e Dritana Abazovića predstavlja značajnu pobjedu građana i ekološke Crne Gore.

“Rečeno – učinjeno! Vojne vježbe na Sinjajevini neće biti! Značajna pobjeda građana i ekološke Crne Gore. Nakon samo jednog jučerašnjeg sastanka, sve se promjenilo. Zato je dobro imati podršku naših međunarodnih partnera. Idemo dalje, čeka nas još posla”, napisao je Abazović na Tviteru.

Podsjećamo, načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je u Jutarnjem programu TVCG da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi za vojnu vježbu uz gađanja minobacačima na Sinjajevinu, te da će Vojska Crne Gore tamo nastaviti svoje aktivnosti kad se za to steknu uslovi.

Pantović je rekao da Vojska mora da vježba na svojoj teritoriji, te da ne žele da se konfrontiraju s narodom.

Najava vojne vježbe Ministarstva odbrane na području Sinjajevine, naišla je na žestoko protivljenje mještana, ali i ekologa. I dok iz Vojske Crne Gore kažu da je na Sinjajevini moguć suživot vojske i stanovništva, iz organizacije koja se protivi vježbi kažu da otpor namjeri VCG nije prkos državi, već čin ponosa.

Iz Ministarstva odbrane je ranije saopšteno da municija koju će koristiti Vojska Crne Gore na poligonu za vježbe na Sinjajevini ne može da dovede do kontaminiranja područja Sinjajevine. Riječ je, kako su objasnili, o konvencionalnoj municiji za minobacače i municiji za streljačko naoružanje.

Građanskoj inicijativi “Sačuvajmo Sinjajevinu” nije prihvatljiva teza o potrebi postojanja vojnog poligona za vježbe, posebno ne na takvom mjestu kao što je Sinjajevina.

Prema podacima Ministarstva odbrane, Vježbovno strelišna prostorija “Sinjajevina” obuhvata prostor od 7,5 hiljada hektara (74.596.381 m²).

Ova zona pokriva oko 18 kilometara dužine u najdužem dijelu i šest kilometara širine u najširem dijelu, na teritorijama opština Šavnik, Mojkovac i Kolašin.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here