Grupa kojuje predvodio ubijeni Alan Kožar iz Bara plaćena je pola milona eura za specijalni zadatak – ubistvo vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Kako Pobjeda saznaje iz izvora bliskih istrazi, ubistvo Zvicera trebalo je da bude odmazda za ubistva vođa škaljarskog klana Kotoranina Igora Dedovića i Podgoričanina Stevana Stamatovića koji su likvidirani 19. januara u restoranu u centru Atine dok su bili sa familijama.

Istražitelji imaju operativna saznanja da su “škaljarci” koji su sarađivali sa Kožarovom barskom kriminalnom grupom na sastanku izvan naseljenog mjesta, utanačili cijenu i predali novac za odstrel.

Da su primopredaja novca i nalog za ubistvo tada dogovoreni, potvrdio je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je krajem avgusta na konferenciji tužilaštva kratko kazao daje spriječeno ubistvo visoko pozicioniranog člana ktriminalne grupe.

On nije saopštio više detalja o ovom slučaju.

Iz izvora bliskih istrazi Pobjeda saznaje da su se nakon zločina u Atini, “škaljarci” odlučili za ubistvo najmoćnijeg čovjeka iz suparničkog klana, koji godinama ne živi u Crnoj Gori i za taj zadatak su angažovali Kožarovu grupu.

Za samo četiri mjeseca, potencijalni egzekutori ušli su u trag Zviceru, ispratili njegovo kretanje i isplanirali zločin.

Krajem maja zapucali su na njega dok je bio sa suprugom i teško ga ranili. Za to vrijeme u Odesi uhapšeni su Baranin Stefan (Mandić) Đukić (30), Podgoričanin Emil Tuzović (30) i Nišlije Petar Jovanić (46) i Milan Branković (31) zbog pokušaja ubistva Zvicera.

Tada su saradnjom crnogorske i ukrajinske policije počeli da isplivavaju detalji iz podzemlja. S obzirom na to da su Đukić i Tuzović bliski barskoj grupi koju je predvodio Kožar, istražitelji su počeli da sklapaju mozaik.

Tamošnja policija otkrila je da je ova grupa stigla u Ukrajinu početkom maja, kupila vozilo koje je korišćeno u napadu, automatsko oružje i pratila porodicu Zvicer.

Kožar je ubijen 23. jula na Krfu, samo dva mjeseca nakon napada na Zvicera. Istražitelji sumnjaju da su i “kavačani” došli do informacije ko je predvodnik naručenog ubistva.

“Odredivši datum ubistva, optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mjesto zločina. Kasnije su otišli i zapalili automobil kako bi uništili dokaze”, saopštila je tamošnja policija.

Njegovo ime sa fotografijom našlo se i na petnaestominutnom snimku koji je objavljen na Jutjubu u decembru 2017. godine, kojim je “raskrinkano” djelovanje ove kriminalne organizacije.

Otkriveni su detalji koji se odnose na “poslovne poduhvate” kavačkog klana, kao i imena država u kojima djeluju i lažni identiteti koje koriste. Na snimku je tada objavljeno i da se Zvicer, koji slovi za vođu kavačkog klana, služi tuđim identitetom i da pod imenom Josip Babić te da nesmetano putuje Evropom, navodno koristeći identitet bosanskog državljanina rođenog u Njemačkoj, u Nirnbergu.

Na tom snimku vidi se spisak visokopozicioniranih članova klana, na kojem se nalaze Davorin Baltić, koji je ubijen 1. januara 2018. godine na Vračaru u Beogradu, Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Dragan Knežević, Predrag Knežević, Milan Vujotić, Damir Meljović i Vladimir Roganović, koji je ubijen u decembru 2018. godine u Beču.

Takođe, objavljene su i njihove fotografije, uglavnom one koje se nalaze u njihovim zvaničnim dokumentima i koje javnosti nijesu dostupne.

Zvicer je napuštio Crnu Goru kada je počeo krvavi rat ove dvije grupe u kojem je prva žrtva bio Goran Radoman.

Već tada dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi znali su da se zahuktava situacija u podzemlju, prevashodno zbog borbe nad prevlast poslova sa drogom.

Obje grupe iz Kotora poznate su po zastrašivanju, iznudama, zelenaštvu, ali im je primarni posao šverc kokaina iz Južne Amerike.

Crnogorski istražitelji nemaju informaciju o Zviceru, jer je on zvanično slobodan čovjek za kim nije raspisana potjernica. Za razliku od njegovog bliskog saradnika Slobodana Kašćelana kojem je zabranjeno da napušta Kotor dok traje sudski postupak u kojem je označen kao organizator kriminalne grupe koja se bavila raznim krivičnim djelima. Kašćelan je izašao iz pritvora 19. decembra prošle godine, samo mjesec prije ubistva Dedovića i Stamatovića uz kauciju od pola miliona eura u nekretninama.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here