U nikšićkoj Opštoj bolnici i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti ,,Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku smješteno je ukupno 120 pacijenata pozitivnih na kovid-19. U Opštoj bolnici se nalazi 75, a u Brezoviku 45 oboljelih.

U bolnici za plućne bolesti inficirane su 4 medicinske sestre, a u Opštoj bolnici pet ljekara i 17 medicinskih sestara i tehničara.

U Opštoj bolnici je osam pacijenata zbog teške kliničke slike i životne ugroženosti u jedinici intenzivne njege, jedan je na respiratoru, a tri na invanzivnoj ventilaciji, podaci su koje nam je saopštio direktor opšte bolnice dr Ilija Ašanin.

– Ostali su stabilnih vitalnih parametara i trenutno se dobro osjećaju. Imamo sve životne dobi na liječenju, od djece do 85 godina starosti – kazao je dr Ašnin.

Osoblje iscrpljeno

Komentarišući zaposlene koji su inficirani kovidom, dr Ašanin je kazao da se mjere samozaštite strogo poštuju ali da je osoblje bolnice iscrpljeno te da ,,dugo trajanje svega ovoga što se dešava i angažovanje svih zaposlenih u bonici negdje ostavlja traga i na fizičku iscrpljenost zaposlenih, a to posljedično ima i uticaj na slabljenje imuniteta“.

– Sa druge strane, transmisija je moguća u kontaktu van ustanove, kada su u krugu svojih porodica ili prijatelja – rekao je dr Ašanin.

On je naglasio da sama činjenica da je osoblje zaraženo, govori o složenosti situacije i opterećenosti sistema u Opštoj bolnici.

– Opšta bolnica Nikšić zbog novonastale situacije za mjesec dana potroši nekadašnje godišnje potrebe kada je u pitanju kiseonik zbog kiseoničke terapije, što dovoljno govori o obimu posla, kakvi pacijenti i sa kakvom kliničkom slikom leže u Opštoj bolnici – rekao je on.

Dr Ašanin je kazao da su među oboljelim osobljem i dva infektologa i da su im pritekle u pomoć kolege iz Kliničkog centra i drugih zdravstvenih ustanova.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here