Zabrinuti smo zbog reakcije menadžmenta Nacionalnog javnog servisa RTCG prema kolegi Zoranu Lekoviću. On je na društvenim mrežama kritikovao način izvještavanja Televizije Crne Gore, vezan za nekoliko programskih sadržaja, koji po njegovom mišljenju nije u skladu sa profesionalnim standardima novinarske profesije, saopštili su danas iz Glavnog odbora Sindikata medija Crne Gore.

U Glavnom odboru SMCG ističu da je Lekovićevom istupu prethodila ostavka šefa deska Bojana Terzića.

“Terzić je kao razlog za podnošenje ostavke između ostalog naveo emitovanje spornog sadržaja u drugom Dnevniku šestog oktobra koji je vodio i uređivao. Takav čin govori o ozbiljnom neslaganju između zahtjeva menadžmenta i novinarskog kodeksa urednika informativnog programa. Ovdje se radi o iskazivanju slobode mišljenja novinara koji su se odlučili na određenu reakciju, za koju smatramo da je nastala iz profesionalnih i moralnih razloga, iako se može diskutovati da li je Terzić i ranije imao većih povoda za tako nešto”, navode u GO SMCG.

Kako dodaju, reakcije Lekovića i Terzića imaju uporište u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji kaže: “Novinari zaposleni u RTCG-u su nezavisni u svom radu i djeluju u interesu javnosti. Novinaru se ne može otkazati radni odnos, smanjiti zarada, promijeniti status u redakciji ili utvrditi odgovornost zbog stava ili mišljenja koje je izraženo u skladu sa profesionalnim standardima i programskim pravilima”.

“Pokrenut je postupak za smjenu Zorana Lekovića sa mjesta urednika Ekonomske redakcije i zatraženo je da napusti kancelariju koju koristi posljednjih 10 godina. Takođe, otkazana su sva snimanja za emisiju Biznis zona koju uređuje, a koja je i skinuta sa programa. U drugom Dnevniku osmog oktobra emitovan je i privatni sadržaj novinara Lekovića bez njegovog znanja i odobrenja u cilju kompromitacije i diskreditacije njegove ličnosti”, naglašavaju u GO Sindikata medija.

To su, kažu, direktne posljedice Lekovićevog slobodno izraženog mišljenja.

“Jedan od najvažnijih zadataka SMCG je da upozorava poslodavce, ma o kojem se mediju radilo, da ne smiju primjenjivati represivne mjere prema svojim radnicima koji na civilizovan način u skladu sa profesionalnim standardima iznose mišljenje na određene teme ili u odnosu na uređivačku politiku koja može ozbiljno uznemiriti značajan dio javnosti. Takvim svojim djelovanjem novinari doprinose unapređenju medijske scene u Crnoj Gori i podizanju nivoa objektivnosti novinarske profesije”, poručuju iz GO SMCG.

Njihova preporuka je da rukovodioci RTCG odustanu od represivnih aktivnosti, tim prije što je u nedavnom izvještaju Evropske komisije na temu prava na slobodu govora i mišljenja komentarisan disciplinski postupak protiv dvoje novinara te medijske kuće (jedan od njih je Zoran Leković) koji su kritikovali dokumentarni film emitovan u martu 2020. godine, nastao u produkciji RTCG.

“U izvještaju između ostalog piše: “Iako postupak nije rezultirao sankcijama, njegovo iniciranje je predmet zabrinutosti”. Svi zajedno treba da pokažemo da smo opredijeljeni za vladavinu prava i slobodu medija što potencira i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje EU, koji upravo na tu temu danas govori sa predstavnicima crnogorskih vlasti”, zaključuju u Glavnom odboru Sindikata medija Crne Gore.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here