Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve i pravni ekspertski tim smatraju da je potrebno što skorije rješavanje pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i očekuju da će konstituenti nove vlasti usvojiti novi zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovjesti i važećih međunarodnih standarda.

Oni su danas održali sastanak na Cetinju u vezi, kako su saopštili, neophodnosti regulisanja civilizovanog odnosa države prema crkvi, a povodom najnovijih društveno-političkih promjena. Naročito su razmatrali pitanje “uklanjanja štetnog dejstva, po život crkve i crnogorski pravni sistem, izazvanog usvajanjem diskriminatornog i neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti”.

“Konstatovano je da su prethodnih dana iznijete različite političke inicijative i predlozi za regulisanje ovih pitanja, sve redom legitimne i pravno obrazložene, da su istovremeno i dobronamjerne, ali da je Crkva, u ovom trenutku opredjeljena za što skorije i efikasnije zatvaranje ovog pravnog pitanja u našoj državi”, navodi se u saopštenju.

Episkopski savjet očekuje da će konstituenti nove crnogorske vlasti usvojiti zakonski tekst zasnovan na, kako kažu, poštovanju slobode vjeroispovjesti, crkvene stvarnosti, Ustava i važećih zakona iz oblasti koje se tiču života i rada tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, ali i važećih međunarodnih standarda.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here