Nakon konsultacija predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o mandataru za sastav Vlade Crne Gore sa nosiocima lista tri koalicije Đukanović je poručio da će predlog u najkraćem roku uputiti Skupštini Crne Gore.

“Odajem priznanje predstavnicima tri koalicije za postizanje sporazuma odmah poslije izbora. Izborni proces i tranzicija vlasti rezultat su višegodisnjeg napora institucionalnog državnog okvira. Naše društvo ovim pokazuje zrelost.

Izgradnja institucija je najbolji put za prevazilaženje naslijeđenih i novih podjela. Crna Gora je od strane međunarodnih partnera prepoznata kao važan faktor regionalne stabilnosti. Pokazali smo da smo u međuvremenu izgradili stabilnost. Stranke koje nikad do sada nisu bile u vlasti po prvi put će raditi taj posao.

Na ovim izborima nismo odlučivali o državi, o državi smo odlučili prije 14 god. Od nove vlade očekujem punu posvećenost smanjivanju opasnosti po zdravlje građana”, naveo je Đukanović.

Nada se da će nova vlada nastaviti i stvaranje što povoljnijih uslova za strane investicije.

“Konsultacije se poklapaju sa objavljivanjem izvještaja EK. Urađene su značajne reforme tako da su u svim segmentima razlike vidljive. Vjerujem da će nova vlada iskoristiti ovaj dokument za neophodne reforme. U skladu sa ustavnim nadležnostima uz čestitke mandataru želim da saopštim da ću biti otvoren za svaku vrstu saranje. Tokom današnjeg dana uputiću predlog predsjedniku Skupštine da mandatar bude Krivokapić”, kazao je Predsjednik.

Upitan hoće li potpisati Zakon o slobodi vjeroispovijesti ako ga izmijene kaže da će imati tretman kao i do sada svi doneseni zakoni.

“Poštujem volju parlamentarne većine. Ne bih unaprijed govorio kakav će biti moj odnos dok ne vidim sadržaj zakona”, naveo je on.

Govoreći o kongresu DPS-a kaže da je postojalo mnogo zebnje kako će se obaviti tranzicija vlasti ali da smo svi dokazali da je zebnja bila neopravdana.

“Jako dobro smo razmjeli poruku od 30. avgusta i sve što sada radimo i što ćemo raditi na kongresu biće pokušaj da javnosti potvrdimo da smo pravilno pročitali poruku. Nećemo polemisati sa izbornom voljom građana. DPS zaslužuje da joj se povrati povjerenje, kada će se to dogoditi vidjećemo. Na tragu pravilnog čitanja poruke povući ćemo odgovarajuće poteze na kongresu. Nema sumnje da ćemo do tada raditi na analizi svih aspekata našeg djelovanja. Put povratka povjerenja je put ubjedljivih promjena. Sa tom motivacijom ćemo pristupiti pripremi održavanja kongresa”, poručio je Đukanović.

Upitan smatra li da bi Vesna Medenica i ostali predsjednici sudova koji su u trećem mandatu trebalo da podnesu ostavke kaže da su u završnim stavovima izvještaja izražena očekivanja u promjeni pravosuđa izbornog zakonodavstva i područje konkurencije.

“Mogli bi doći do zaključka da su to neke od oblasti na koje moramo obratiti pažnju. Jasno je da nam je potrebna konkurentnija ekonomija i ispunjavanje obaveza iz poglava 23 i 24. Moramo pažljivije razgovarati sa ključnim međunarodnim partnerima. Nije dovoljno samo naše tumačenje ustavnog pravnog sistema već moramo razmišljati i o njihovom tumačenju. Založiću se da tragom izvještaja u narednom periodu pažljivije radimo sa međunarodnim partnerima i dođemo do rješenja koja će omoguciti napredak CG na putu ka EU”, naveo je on.

Podsjetimo on se sastao sa nosiocima lista koalicija „Za budućnost Crne Gore“ Zdravkom Krivokapićem, „Mir je naša nacija“ Aleksom Bečićem i „Crno na bijelo“ Dritanom Abazovićem.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here