U Sloveniji će od danas biti proglašeno vanredno stanje, koje će biti na snazi idućih 30 dana, saopštio je premijer Slovenije Janez Janša u videoporuci. Portparol slovenske vlade Jelko Kacin poručio je da se vlada odlučila za proglašenje opšte epidemije, kako bi imala zakonsku osnovu za proglašenje dodatnih mjera, piše 24ur.

Janša je pozvao građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tokom “hladnog talasa” pandemije, garantujući im da će uprkos teškoćama zdravstveni i drugi sistemi efikasno djelovati.
“Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti, nego je ovo zajednički izazov iz kojeg ćemo izaći kao pobjednici”, kazao je Janša.
Naglasio je da subvencije koje je odobrila njegova vlada tokom koronakrize, te sredstva iz evropskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira njegova vlada, stvaraju pretpostavke za veliki razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uslov da svi pokažu odgovornost i solidarnost i da se održi sadašnja politička stabilnost.
Janša je kazao da je na nivou Evropske unije za ovu sedmicu konsenzusom utvrđeno da u zimskom periodu pandemije hijerarhijski prioritet treba dobiti spašavanje života i zdravlja, te ekonomija, dok “zabava i neke lične slobode” u vrijeme mjera i restrikcija koje su potrebne trebaju neko vrijeme pričekati.
U Sloveniji je posljednjih dana došlo do velikog rasta broja novozaraženih, tako je prije dva dana zabilježeno rekordnih 897 slučajeva pozitivnih na Kovid-19.

Klix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here