Stanovništvo Žabljaka, u okolnostima aktuelne pandemije virusa KOVID 19, zbunio je i dodatno uspaničio presjek Instituta za javno zdravlje prema kome se za jedan dan broj inficiranih sa 22 povećao na 37 oboljelih.

Informacija se plasirala i preko društvenih mreža. Traže se odgovori od nadležnih o prikupljanju i selektovanju podataka te da li se podaci na dnevnom nivou odmah obradjuju na osnovu prebivališta testiranih, i na osnovu toga se vrši dnevni presjeka po opštinama. Trebalo bi da objasne kojom se metodologija koriste, kako ne bi dolazilo do širenja panike i zbunjivanja javnosti, pominje se u jednom od komentara.

I jutros, kao i nekoliko puta u prethodnom periodu, u Zdravstvenu stanicu na Žabljaku došle su medicinske ekipe iz Pljevalja đe ih je čekalo nekoliko desetina Žabljačana kako bi se izvršilo djelimično testiranje na prisustvo korona virusa. Vršeno je vađenje krvi i uzimanje brisa grla i nosa. Za specijalistički pregled i rendgensko snimanje moraju putovati u Pljevlja jer na Žabljaku taj segment nije organizovan.

Ipak, veliki broj Durmitoraca kompletnu pretragu vrši u Pljevljima, svjestan da treba reagovati odmah.

“Pacijent koji ima simptome za jedan dan ide u Pljevlja dva puta. Do tamo je 60 kilometara u jednom pravcu. Sve o svom trošku, a što plaćamo zdravstveno osiguranje, to nema veze”, navodi se u jednom od komentara na društvenim mrežama.

Žabljak ima rendgen koji je, prema tvrdnji opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje, neispravan. Njegovom opravkom i angažovanjem specijaliste na Žabljaku se može organizovati kompletan tretman pacijenata.

Za realizaciju toga potrebno je da se uključe predstavnici lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja, mišljenje je onih koji su jutros čekali u redu ispred Zdravstvene stanice na Žabljaku.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here