Za dva dana 21 žrtva Covida 19 u Crnoj Gori. Ovi više nego alarmantni podaci su za brigu i opomenu, ali i poziv svim građanima da poštuju mjere – čuvaju sebe i druge.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je izuzetno ozbiljna, a u Podgorici čak i katastrofalna.

Zdravstveni sistem je pod ogromnim pritiskom, a medicinski radnici su na ivici snage. Čak 69 zdravstvenih radnika pozitivno je na novi korona virus od čega 17 ljekara, 40 medicinskih sestara/ tehničara i 12 osoba iz sektora nemedicinskog kadra.

Sve opšte bolnice u Crnoj Gori sada su kovid. U tu svrhu aktivirane su bolnica Danilo Prvi na Cetinju te Opšta bolnica u Kotoru.

Do juče su u bolnicama u Crnoj Gori hospitalizovana 302 pacijenata, od čega je na mehaničkoj ventilaciji njih skoro 40. Međutim, u kovid ambulante dolazi sve više pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, stopa kumulativne incidencije u Podgorici, Mojkovcu, Cetinju i Andrijevici je preko 1.200 na 100 hiljada stanovnika i ove opštine nalaze se u crvenoj zoni. Stopa kumulativne incidencije u Podgorici je 1855.65, Mojkovcu 1429.90, Cetinju 1317.44 i Andrijevici 1264.99 na 100.000 stanovnika.

Podsjećamo, Nacionalno koordinaciono tijelo prekjuče je donijelo novi set mjera u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. Trgovine i ugostiteljski objekti rade do 20 časova, međugradski saobraćaj se zabranjuje vikendom, i zabranjuje se napuštanje objekta stanovanje od 21 do pet sati ujutro. Svi vjerski obredi i skupovi održavaće se bez vjernika.

<<

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here