Zaposleni koji rade u zdravstvu sa COVID 19 pacijentima, njih 2.500, u septembru je na platu dobilo 30 odsto stimulansa. Njima je Vlada, u znak podrške za borbu protiv današnje pošasti, isplatila 271,408 eura.

Podsjećamo, Vlada je 8. oktobra dala saglasnost da se u uslovima vanrednih okolnosti za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa COVID pacijentima, kao i zaposlenima u Institutu za javno zdravlje Crne Gore (zaposleni koji rade na poslovima prijema i obrade uzoraka za rtPCR testiranje na novi koronavirus CoV SARS-2, kao zaposleni koji rade ili su dodatno angažovani iz drugih sektora u okviru Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti), isplati stimulans u visini od 30 odsto na redovnu zaradu za mjesec septembar 2020.godine.

“Prema podacima dobijenim od strane Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, za septembar je isplaćena stimulacija za 2,500 zaposlenih u javnom sektoru zdravstva ili 29 odsto od ukupnog broja zaposlenih, u ukupnom iznosu od 271,408 eura (neto) ili 405,077 eura bruto. Za jul i avgust mjesec 2020.godine prosječna isplaćena mjesečna stimulacija iznosila je 52,072 eura neto, odnosno 77,718 eura u bruto iznosu”, navodi se u Informaciji o isplati stimulacije za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa COVID-19 pacijentima za oktobar 2020 koju je usvojila Vlada.

S obzirom da je u Crnoj Gori i dalje prisutna epidemija koronavirusom, kao i da su zaposleni u zdravstvenim ustanovama radno angažovani 24/7, Ministarstvo zdravlja predlaže da se zaposlenim radnicima u sektoru javnog zdravstva koji rade sa COVID pacijentima, kao i zaposlenima u Institutu za javno zdravlje Crne Gore isplati stimulans u visini do 30 odsto na redovnu zaradu za mjesec oktobar 2020.godine, prema prisustnosti na poslu.

U Crnoj Gori trenutno je od koronavirusa oboljelo 9.867 građana, što je na sto hiljada stanovnika 1566.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna iznosi 396, a od početka godine 405.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 28.392.

Za liječenje pacijenata sa teškom kliničkom slikom potvrđene infekcije COVID-19 određen je Klinički centar Crne Gore, Opšta bolnica Nikšić, Opšta bolnica Berane i Opšta bolnica Bar.

Navedene četiri bolnice su, zbog svojih kadrovskih i tehnoloških kapaciteta, kao i zbog geografske lokalizacije, određene kao respiratorni centri u kojima će se zbrinjavati pacijenti sa teškom kliničkom slikom koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju.

Takođe, Opšta bolnica Pljevlja, Opšta bolnica Bijelo Polje, Opšta bolnica Cetinje i Specijalna bolnica „dr Jovan Bulajić” u Brezoviku obezbjeđuju određeni broj kreveta za liječenje lakih i srednje teških COVID-19 pacijenata, kao i PZU SB Codra za potrebe ginekologije i akušerstva.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here