Administrativni odbor Skupštine Crne Gore danas je počeo postupak za imenovanje devet članova Državne izborne komisije (DIK).

Državnu izbornu komisiju imenuje Skupština, na predlog radnog tijela parlamenta nadležnog za izbor i imenovanja, a čine je predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosilaca izborne liste. Predsjednika DIK-a imenuje Skupština na predlog radnog tijela nadležnog za izbor i imenovanja, nakon prethodno sprovedenog javnog konkursa.

Četiri člana stalnog sastava DIK-a imenuju se na predlog parlamentarne većine, a isti toliko članova, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, imenuju se na predlog skupštinske opozicije.

Za člana stalnog sastava Državne izborne komisije imenuje se i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne liste za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice koja je na izborima dobila najveći broj glasova.

Takođe, jednog člana stalnog sastava DIK-a imenuje Skupština na predlog radnog tijela nadležnog za izbor i imenovanja, nakon javnog konkursa, a koji je predstavnik civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, stručan za pitanja izbornog zakonodavstva.

Predsjednik i sekretar Državne izborne komisije funkcije obavljaju profesionalno.

Za člana DIK-a ne može biti imenovano lice koje je u poslednjih deset godina obavljalo funkciju člana organa političke partije. Uz to, za člana stalnog sastava DIK-a bira se lice koje je objavljivalo naučne radove i stručne članke na temu izbornog procesa, koje je ostvarilo javnu prepoznatljivost u ovoj oblasti i učestvovalo u domaćem ili međunarodnom monitoringu izbornog procesa.

Poslanici Skupštine Crne Gore su početkom marta ove godine za predsjednika Državne izborne komisi je izabrali Aleksu Ivanovića. Njegov izbor podržao je 41 poslanik tadašnje vladajuće koalicije.

Njegov prethodnik na toj funkciji Đorđije Vukčević 17. januara je stekao uslove za starosnu penziju

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here