Povodom najave da će danas isped zidina Starog grada biti položen vijenac i odata počast “oslobodiocima Budve i palim za slobodu u Prvom svjetskom ratu povodom oslobođenja Budve 8. novembra 1918.“ jutros su se ispred Starog grada okupili se u znak protesta građani Budve.
Tu su članovi Komitskog pokreta sa crnogorski zastavama.

Među okupljenima je i Milija Sekulović, odbornik SO Budva i predsjednik mladih DPS, ali i bivši odbornik Stevan Džaković.

Ispred starog grada došla je i predsjednica Crnogorske Anđela Ivanović.


Okupljeni se pribojavaju da je, kako kažu, otkazano “treće jutro”. Najavljuju i da će se, ukoliko se to desi, okupiti na četrdesnici.

Ivanović u izjavi za Antenu M kaže da je očigledno da nemamo institucije koje bi mogle da spriječe ovakve poteze.

“Ambasada Srbije postavlja vijence tamo gdje se nije desila bitka po istorijskim nalazima jer je Budva već bila oslobođena. Tako da nije bilo nikakvog oslobođenja a pogotovo ne srpske vojske”, kaže Ivanović.

Ministarstvo vanjskih poslova, iako je u u tehničkoj Vladi, trebalo bi da reaguje jer ovo, još dodaje Ivanović, “apsolutno nije u redu.”

“Mi izgleda nemamo institucije koje bi branile nezavisnost, suvernost, istinu i pravdu. 14 godina nakon obnove nezavisnosti, nemamo istitucije koje bi mogle da spriječe falsifikat istorije, dodaje Ivanović”, zaključila je Ivanović.

Uprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima, ispred budvanskih bedema je i Vido Gluščević, poznati Budvanin, čovjek kojega pamtimo i kao navijača naših reprezentacija koji je sve mećeve pratio u crnogorskoj narodnoj nošnji.

Ambasador Srbije Vladimir Božović najavio je da će danas položiti vijenac ispred zidina Starog grada.

To je prije tri dana učinio i gradonačelnik Budve Marko Carević.

Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva”.

Iznad tog natpisa uklesane su riječi Petra Petrovića Njegoša “Pokolenja, djela sude…”

“Okupili smo se da još jednom odamo počast našim herojima koji su upisani zlatnim slovima u istoriju srpskig naroda i grada Budve. Oni su pred mnogobrojnim i mnogo snažnijim neprijateljem hrabro ustali u odbranu svoga naroda i svoje Budve. Sa ovih prostora je bilo 1.100 dobrovoljaca i mi smo na njih ponosni. Zajedno sa svim narodima sa prostora Balkana, na Mitrovdan izvojevali su pobjedu i pobjedonosno umarširali u ovaj grad i donijeli nama zavjet za budućnost”, kazao je Carević prilikom polaganja vijenca.

Pobjeda/Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here