“Dabogda te podržao Vučić pred izbore”, kletva je koja bi nakon trke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država mogla da se odomaći među tamošnjim političarima. Već drugi put u četiri godine šef srpske države Aleksandar Vučić je “omanuo” u izboru svog favorita za predsjednika SAD, te je nakon Hilari Klinton izmalerisao i “velikog prijatelja Srbije” Donalda Trampa.

Na pitanje novinara RTS prije četiri godine, zbog čega je podržao Hilari Klinton u predsjedničkoj trci, Vučić je jednostavno odgovorio – “Zato što sam pametan”.

“Šta ćemo slučajno ako pobijedi Hilari Klinton, hoćete da isključite tu mogućnost? Je l’ treba da vodim zemlju i da Amerika vodi politiku protiv Srbije ovdje”, upitao je tada premijer Srbije zbunjenog novinara RTS.

Epilog je bio poražavajući. Favoritkinja pametnog Vučića nije pobijedila na predsjedničkim izborima, ali kako bi se ispravila šteta, mediji bliski Vučiću su preko noći dodijelili Trampu srpsko državljanstvo. “Trampe Srbine”, pisalo je na bilbordima koji su slavili pobjedu protivkandidata Hilari Klinton, čime je Beograd postao evropski grad u kojem se najviše slavila pobjeda nekadašnje rijaliti zvijezde.

I tu počinje ljubav predsjednika Srbije i uopšteno srpske vlasti prema Donaldu Trampu. Pred trku za novi mandat, predsjednik Amerike dobio je Gazivode na Kosovu, koje su tamošnji Srbi prekrstili u “Trampovo jezero”, dok je Vašingtoski sporazum koji je Vučić potpisao sa Hotijem u slobodnom tumačenju Donalda Trampa okarakterisano kao sprječavanje rata koji je trajao duže od 400 godina.

“Znate, ja sam nominovan za Nobelovu nagradu za mir, i to iz različitih razloga…Na primjer, Kosovo i Srbija. Ali , samo malo, zar nisu oni stalno u ratu, zar se ne ubijaju? Rekao sam im “nema biznisa dok ne prestanete da se ubijate međusobno”. I znate šta? trebalo im je 20 minuta, a ubijali su se 40 godina, mislim da ratuju 400 godina, ali poslije 20 minuta u Ovalnoj sobi oni su se grlili i ljubili”, rekao je predsjednik SAD na mitingu u Nebraski.

Da podrška iz Srbije neće izostati, potvrdio je izvještaj američke agencije AP koja je prenijela kako je predsjednik Srbije jedan od rijetkih predsjednika u Evropi koji komentariše proteste u Americi i koji je pružio otvorenu podršku Donaldu Trampu.

“Predsjednik Srbije kaže da se predsjednik Donald Tramp suočava s ozbiljnim i teškim neprijateljem dok pokušava da obuzda masovne proteste zbog nasilne smrti Džordža Flojda”, pisalo je između ostalog u izvještaju AP.

“Prvi put ću ovo da izgovorim. Ukoliko bi se dogodilo da Donald Tramp dobije drugi mandat, ne vjerujem u velike promjene američke politike, ali vjerujem u male promjene u američkoj politici, što bi za Srbiju bilo od ogromnog značaja”, rekao je Vučić istog mjeseca za Kurir.

U prvim danima septmebra, Vučić je produbio svoje odnose sa Trampom. Poslije druženja u Vašingtonu, Tramp mu je poklonio ključeve od Bijele kuće, a Vučić je uzvratio zlatnikom Narodne banke Srbije sa likom Nikole Tesle. Nakon povratka iz Amerike, šef srpske države je istakao kako se njegov američki kolega suočava sa prljavom kampanjom, ali da je, uprkos tome, uvjeren da će pobijediti na američkim izborima.

“Tramp je u ovom trenutku u zaostatku, ali vratio se značajno i vidjećemo kako će da bude do kraja kampanje. Ako bih govorio ne samo o pred-kovid periodu, u kojem je Tramp bio izuzetno uspješan, već više o budućnosti Amerike, uvjeren sam da će da pobijedi na izborima “, istakao je Vučić gostujući na državnoj televiziji, da bi zatim dodao:

“Veče pred sastanak u Vašingtonu imao sam priliku da na ESPN-u gledam NBA ligu. Onda, usred utakmice imate agresivnu kampanju, gdje se poziva da ljudi “glasaju ili umru”. To je bilo strašno, nema to nikakve veze sa politikom, nisam to mogao da gledam, pa sam prebacio na hokej. Igrali su Vankuver i Vegas, koji je pobijedio sa 2:0. Tamo barem nije bilo politike,” zgrozio se Vučić zbog “prljave kampanje” koja se vodi protiv Trampa.

Podrška srpskog predsjednika Vučića na kraju nije pomogla Trampu da pobijedi Džoa Bajdena u trci za predsjednika SAD. Još jednom se njegova prognoza pokazala pogrešnom, ali ostaje nada da će se Bajden sjetiti opakana iz Skadarlije koje mu je darovao Vučić i da mu neće zamjeriti to što je podržao Trampa. Pa kom opanci, kom zlatnici.

nova.ra

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here